- hirdetés -

Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint már most tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél a parlagfű, kiemelve, hogy az idei szezonban jellemző a korai pollenszórás. A hatékony védekezés érdekében az allergiásoknak javasolt minél hamarabb felkeresni orvosukat.

Az elmúlt hetekben jelent meg a parlagfű pollenje a levegőben, de a csapadékos időjárásnak köszönhetően akkor még nem emelkedett jelentősebben. Ugyanakkor az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint egy-egy napon – a Dunántúl déli részén és nem utolsósorban az Alföldön – már jelentkezett tüneteket okozó pollenterhelés.

Az ország nagyobb részén jelenleg alacsony-közepes parlagfű pollenterhelés jellemző. A következő napokban viszont a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan emelkedik, mind a Dunántúl déli területein, mind az Alföld nagy részén már tartósan tüneteket okozó pollenterhelés lehet jellemző.

Orrfolyást, viszketést, akár kötőhártyagyulladást is okozhat az allergia (Fotó: Rajki Judit)

Magas parlagfűpollen-koncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiások tüsszögés, vizes orrfolyás, könnyezés, kötőhártyagyulladás, valamint fáradtság és levertség érzés tüneteit produkálhatják. A hatékony védekezés és a tünetek megelőzése érdekében a parlagfűre érzékenyeknek ajánlott minél hamarabb tanácsot kérni orvosuktól.

Az Országos Közegészségügyi Intézet naponta készít térképes előrejelzést, melyet itt lehet megtekinteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.