- hirdetés -

A nyáron beköszöntő parlagfűszezon évről évre megviseli az allergiásokat, hiszen az egyik legveszélyesebb, irtandó gyógynövényről van szó, amelynek pollenje kifejezetten kellemetlen tüneteket produkál a rá érzékenyek számára.

A parlagfű virágzása Magyarországon általában július 10-e után kezdődik, a tömeges virágzás azonban augusztus és szeptember folyamán válik igazán kellemetlenné. A parlagfű ez idő tájt töménytelen mennyiségű virágport termel, amit a szél szállít a növények között. A parlagfű pollenje egyes esetekben akár 100 kilométert is képes utazni, így akármilyen messze élünk a vad földektől vagy az irtatlan mezőgazdasági területektől, a parlagfű pollenje megtalálja az allergiás embert.

A virágbimbós állapot elérése előtt kell eltávolítani a parlagfüvet (Fotó: pixabay.com)

Az allergiát okozó növény irtására törvény kötelezi a felhasználókat, legyen az ingatlan, vagy mezőgazdasági terület. A törvény szerint a földhasználó köteles a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a teljes vegetációs idő alatt fenntartani.

A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság 15 ezertől 5 millió forintig büntetheti a hanyag gazdát.

A Nébih tájékoztatása szerint parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt tavaly összesen 2110 bírsághatározat született. Összesen 108 millió forint bírságot szabtak ki az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény miatt.

Egyre tudatosabbak a gazdák

A hatóság szerint évről évre csökkenő tendenciát mutat a kiszabott növényvédelmi bírság. 2019-ben 136 millió forint, 2020-ban 127,5 millió forint, 2021-ben 108 millió forint büntetést szabtak ki a gyomnövénnyel fertőzött területek miatt. A maximum bírságot tavaly egyetlen esetben sem rótták ki. A hivatal adatai szerint a legmagasabb büntetési tétel egymillió forint volt. Kedvező változás történt az esetszámok tekintetében is: míg tavaly összesen 2110 bírsághatározat született, addig egy évvel korábban 2610.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága rendszeresen felhívja a tagság figyelmét a parlagfű elleni védekezés fontosságára. Tájékoztatásuk szerint tavaly – néhány apróbb esettől eltekintve – a megyében nem volt jelentősebb ilyen esemény.

Mindenképpen érdemes tehát odafigyelni erre a „drága” növényre. Nem csak a büntetés elkerülése miatt, de allergiával küzdő embertársaink érdekében is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.