- hirdetés -

Az elmúlt két héten tartotta hagyományos gyermek- és ifjúsági horgásztáborát a Kedvenc Sporthorgász Egyesület Mezőtúron, a Túrtői holtág mellett. A két turnus táborozói rengeteg élménnyel tértek haza.

Az első turnusban huszonhárom gyerek táborozott, egy részük a Matula-házakban, másik részük sátrakban, a másodikban pedig tizenkilencen élvezték a halban gazdag Túrtői holtág szépségét.

A horgászás mellett természetesen voltak még alap programok. A résztvevők megismerkedhettek a barkácsolás (különböző kötések, előkék készítése, stb.) a célbadobás mellett a horgász elmélettel is. Aki már betöltötte a 10. életévét, a helyi vizsgabizottság jóvoltából horgászvizsgáját is letette.

Az egyesület vezetői, évről-évre változatos és a gyerekek számára érdekes programokkal töltik meg a táborozás idejét. Idén is rengeteg játék szerepelt a palettán. Foci egymás közt, foci derby a felnőttek ellen, quadozás a helyi horgászmester Szűcs Tamás jóvoltából. Az egyik napon igazi felnőtt versenyhorgásztól, Csikós Attilától leshették el a mesterfogásokat, és kaphattak választ a kérdéseikre.

Itt összefogsz egy hurkot, aztán áthúzod rajta,… (Fotó: Egyesület)

Az Orosházi Íjász Egyesület jóvoltából íjász bemutatót is láthattak, sőt ki is próbálhatták az ősi fegyvert és vadász eszközt. Voltak persze másmilyen „fegyverek” is a táborban. Húsz vízipisztoly, valamint slag és vödrök segítségével nagyszabású vízi csatát is vívtak a résztvevők. Elkísérhették az érdeklődők a halőröket az egyesület mentett területén megetetni a halakat. Az etetés közben a halkon kívül is számtalan érdekességet láthattak a szinte érintetlen holtágon.

A tábor két hete alatt a gyerekek minden szabályos horgászmódszert kipróbálhattak, és ki is próbáltak. Fenekezés, feederezés, pilkerezés, pergetés, spiccbotozás, mind szerepelt a repertoárban. A horgász palánták nem is eredménytelenül kergették a halakat. A pontyok, kárászok, keszegek és törpeharcsák mellet számtalan ragadozó esett zsákmányul. Az első héten, az utolsó másfél órában dőlt meg az addig 1910 grammos balin rekordja, egy 2080 grammos süllő fogásával.

Az új táborrekord süllő (Fotó: Egyesület)

A táborlakók, a felnőttek irányítása mellett, saját maguk pucolták a halakat és ebből készült pénteken a vacsora: hallé és sült hal, de volt a helyi kemencében sült pizza is az étlapon.

A tábor végén az első három helyezett, két korcsoportban (gyermek, ifjúsági) értékes díjakat érmeket vehetett át, valamint a legnagyobb hal és legfiatalabb lakó is értékes díjazásban részesült. Aki nem kapott díjat az ajándékcsomagot kapott így senki sem távozott üres kézzel.

Arra, hogy a gyerekeknek nagyon tetszett a tábori élet és a programok, ékes bizonyíték, hogy többen már most jelentkeztek a jövő évi táborba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.