- hirdetés -

A lapistói tavakat választotta idei első versenye színhelyéül a Kedvenc Sporthorgász Egyesület. A huszonhat órás erőpróbán a csalik, botok, technikák mellett a szél volt a főszereplő.

Majd nyolcvanan jelezték részvételi szándékukat, ezért döntött a nagyobb befogadó képességű, de városunktól kissé messzebb eső Lapistó mellett az egyesület vezetése. A szombat reggeli kezdéskor azonban, ilyen-olyan okok miatt, csak negyvenhatan várakoztak a sorszám húzásra.

A Kedvenc SHE négyéves fennállásának kilencedik Baráti horgászversenyét nem fogadta a kegyeibe az időjárás. Ugyan jó meleg volt és a nap is szépen sütött, de az élénk, itt-ott erős észak-keleti szél nagyon megnehezítette a horgászok dolgát. Különösen a távoli dobásokat volt nehéz ugyanoda elhelyezni, ami pedig az etetés koncentrálása szempontjából fontos lett volna. Azért a nagy többségnek sikerült és ottjártunkkor, szombat délben, már sűrűn hajlottak a botok. Itt is, ott is halat fárasztottak a sporttársak.

A vasárnap reggeli hideg szélben is teljes a figyelem végig a parton (Fotó: Kedvenc SHE)

Kellemesen kezdődött a verseny, hisz tartalmas reggeli várta a versenyzőket, a huszonhat órás erőpróba öt étkezése közül az első ( a kedvences Baráti horgászversenyeken hagyomány, hogy a szervezők helyükbe viszik a versenyzőknek az ételt-italt). A sorszám húzásnál – mint később kiderült – azok jártak jobban, akik számára a magasabb számú helyek valamelyikét jelölte Fortuna. Igaz ugyan, hogy itt épp keresztben fújt a szél, de a halak könnyebben, illetve többször engedtek a csalik csábításának.

A legtöbben a fenekezést, ezen belül a feederes technikát választották, de szép számmal voltak, akik a szélre való tekintettel inkább a nehezebb, bojlis botot vették használatba. A jó felkészültség, a szakértelem és persze a tó jó telepítettsége meg is hozta a sikert. Ha kapitális példányok nem is, de sok szép ponty került elő a haltartókból mérlegeléskor.

Az utolsó mérlegelés utáni összesítésnél mutatkozott meg, hogy a kedvencesek eredményesen horgásztak a másfél nap során. Az össz fogás meghaladta a négy és fél mázsát is (463,345 kg).

A versenyt Csáki Sándor, 50.010 kg-os fogással nyerte, majd húsz kilóval előzve meg a második, Jagos Attilát (30,975 kg). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Csonka János küzdötte fel magát, 28,635 kg-os teljesítménnyel. A verseny legnagyobb halát, egy 5,050 kg pontyot, a végül ötödikként záró Kovács Lázár zsákmányolta.

A két nap során fogott halak számára csak a fárasztás és a rövid fogság lehetett kellemetlen. A mérlegelés után valamennyien visszakerültek éltető elemükbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.