- hirdetés -

Immár huszonnégy éve annak, hogy először adtak randevút egymásnak Orosházán a veterán járművek és gazdáik. A városunkban kétévente rendezett esemény eddig minden alkalommal nagy sikert aratott, így a hét végi, XIII. fesztivált is izgatottan várhatja szervező, résztvevő, néző egyaránt.

A július tizenharmadikán kezdődő háromnapos veterán ünnepre ez évben is sok szép, öreg járgányt várnak a szervezők. A járművek és gazdáik pénteken délután érkeznek az Alföld Gyöngye Hotel parkolójába. Itt láthatja őket először a város közönsége. Még ezen az estén, a hagyományos, rendőri felvezetéses felvonuláson is bárki megnézheti a mozgó közlekedési múzeum gépeit. A felvonulás útvonala: Alföld Gyöngye Hotel-Springer dűlő – körforgalom – Szent István utca – Tátra u. – Szőlő körút-felüljáró –- Huba utca – Rákóczi utca- Táncsics u – Dózsa György utca – Székács J.u.- Arany J. utca – Táncsics M. utca – Könd utca – Kossuth L. utca – Rákóczi utca – Huba utca – felüljáró – Szőlő körút – Szent István utca- Körforgalom – Springer dűlő – Alföld Gyöngye Hotel.

Az első orosházi találkozón, 1994-ben is volt felvonulás
(Fotó: OTSE)

Több mint száz olyan járművet csodálhat meg a közönség, melyek – mai szemmel nézve – mosolyogni való végsebességükkel, teljesítményükkel a maguk korában kiemelkedőnek számítottak és amelyek még őriznek valamit a kézműves mesterek tudásából, a szakma szeretetéből. Régen ugyanis nem gyártották, hanem alkották a gépeket, és a mostani veteránosok újból átélik ezt az alkotó folyamatot. Minden restaurálás egy újabb felfedezés, minden alkatrész kincs, ha sikerül fellelni. A folyamat végén, ha kicsit füstölögve, kicsit durrogva is, de újra életre kel a motor és vele együtt a történelem. Ebben a mozgó múzeumban a veterános a történész, régész, restaurátor és műgyűjtő egy személyben.

Horváth Károly Emlékverseny

A szombati napon elhagyja a várost a mezőny. A 140 kilométeres túraversennyel a balesetben fiatalon elhunyt kiváló iparos, a veterán jármű gyűjtés egyik orosházi elindítója, Horváth Károly emléke előtt tisztelegnek a résztvevők. A túra során egy kardoskúti látogatás után Gádoros, Szentes, Csongrád, Szentes, Derekegyház, Orosháza útvonalat járják végig az öreg vasak és gazdáik.

Egy amerikai klasszikus az egyik régebbi találkozóról. (Fotó: Fehér Béla)

Orosháza lakosainak szempontjából a fesztivál leglátványosabb része a vasárnap délelőtti kiállítás és szépségverseny lesz, melynek helyszíne idén is a Főtér. A több mint száz járművet itt testközelből csodálhatják meg a technika iránt érdeklődők. A fesztivál két legértékesebb díját is Orosháza lakossága ítéli oda. A legszebb motorkerékpár és a legszebb autó díját a közönségszavazatok összeszámlálása után a Főtéren adják át a szervezők.

Érdemes lesz kilátogatni a kiállításra, hisz a túraversenyen résztvevő gépek mellett az orosházi veteránosok egyike-másika is kihozza járművét. 107 éves, 1911-ben(!) gyártott Opelt sem mindennap láthatunk, a többi szépségről nem is beszélve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.