- hirdetés -

A férfiak gyakran a kockás hasért, míg a nők a formás fenék miatt edzenek – legalábbis ilyen sztereotípiák élnek a konditermi edzésről. Azonban a „kondizás” nem csak a külsőről szól, hanem mindinkább egy életforma. Ki tudná ezt jobban megmondani, mint Kokovai János, a város legrégebbi konditermének tulajdonosa. Az egykori birkózó- és erőemelő bajnokkal az edzésről és az Oros-Kokosport történetéről beszélgettünk. (x)

Gondolnák, hogy több mint harminc éve nyílt az első konditerem Orosházán? Pedig igaz, bár akkor még csak Kokovai János és baráti köre járt abba az ötször három négyzetméteres helyiségbe, ahol az első kondigépek ,,lábat vetettek” kisvárosunkban. A súlyzókat és a masinákat a géplakatos végzettségű tulajdonos készítette. Miután egyre népszerűbbé vált a súlyzózás, Kokovai tovább bővített: a nagyobb helyiséget a legendás Atlas gyártó gépeivel töltötte meg. A professzionális eszközök miatt viszont olyan sokan jártak a termébe, hogy újabb költözés vált szükségessé.

Ekkor vásárolta meg a szomszédos házat, ahol ma is működik az Oros-Kokosport Gym.
– Húsz évig építettem ezt a termet. Nekem senki nem segített, mindig önerőből boldogultam, de nincs okom panaszkodni, hiszen sokan járnak ide – ismertette a vállalkozás történetét Kokovai János. A tulajdonos elmondta azt is, hogy már egészen fiatalon rendszeresen sportolt, birkózóként kezdte, amiben aztán országos bajnokságot is nyert. A legnagyobb sikert és egyben örömét mégis a súlyok hozták neki: fekvenyomásban jeleskedett. Kétszer lett Európa-bajnok, először 150 kilós, majd 160 kilós nyomással, ami nem kis eredmény tekintettel arra, hogy 73 kilós testsúllyal érte el azokat.

Kokovai János és „tanítványai” (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Természetesen a versenyszerű erőemelés – és ha már konditeremről beszélünk, akkor testépítés is – nagy fegyelmet és rendszeres edzést igényel. Mindkettő a normál kondizásnak is szerves része, legyen szó fogyásról, izomtömeg-növelésről vagy sima karbantartó edzésről. Ehhez egyébként minden adott az Oros-Kokosportnál: a földszinten kézi súlyzóktól az erőemelő rudakon át az alapvető gépekig számos eszköz található, melyekkel több száz gyakorlat végezhető.

Az emeleten a kardió – futópadok, taposógépek, biciklik, valamint egy-egy spinning, elliptikus és evező – gépek várják az egészséges életmódra vágyókat. S itt érdemes kiemelni az egészséges életmódot, hiszen bármilyen jellegű sportot is végzünk, az edzés önmagában nem elég.
– A fejlődés kulcsa a táplálkozás. Számszerűsítve ez 70-80 százalékot jelent, míg a maradék 20 százalékba az edzés és a kellő mennyiségű pihenés tartozik – magyarázza Kokovai János, hozzátéve, a kondizás hamar életformává válik azoknak, akik lemennek a Báthori utca 23. alatti termébe. (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.