- hirdetés -

Utolsó előadásához érkezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tavaszi programsorozata június 14-én, ahol a testtel kapcsolatos betegségekről tartott előadást Orlai Lilla, pszichológus. 

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) még márciusban indította el programsorozatát, amely során szenvedélybetegségekről tartottak előadásokat orosházi szakembereknek.

–Az utóbbi időszakban belső képzéseket valósítottunk meg, illetve olyan szakmai és egyéb tapasztalatcserékben vettünk részt, amik mind az orosházi intézményeknek és mind a KEF tagszervezeteinek hasznosnak bizonyultak – nyilatkozta az Oroscafénak Kálmán László, az orosházi KEF tagja.

Szépségideálok

A lassan rendszeres vendégelőadó Orlai Lilla ezúttal a testtel kapcsolatos betegségekről számolt be.
– A belső szépség a fontos, mondják sokszor. Azonban a történelem során bebizonyosodott, hogy a külcsín sem elhanyagolható, hiszen az antikvitástól kezdve minden kornak megvolt a maga szépségideálja, melyet az aktuális társadalmi viszonyok formáltak – kezdte gondolatmenetét a szakember, melyet előbb szubkulturális példákkal szemléltetett.

Íme néhány érdekesség: Thaiföldön nagy hagyománya van a zsiráfnyakú nőknek. Ez az jelenti, hogy az asszonyoknak már gyermekkortól kezdve karikákat helyeznek el a nyakukon, és minden születésnapon eggyel bővítik a karikákat. Tádzsikisztánban az európai nők rémálma a legvonzóbb, az összeérő szemöldök, míg Dél-Koreában a szív alakú arc az etalon. Viszont nem akármilyen áron: ezt plasztikai műtéttel érik el, amelynek az előzménye az arccsontok oly módon való összetörése, hogy azt újra lehessen formálni.

Az előadó bemutatta a nemzetközi nőideálok változását is, melyet az alábbi videóval szemléltetett: 

Megfigyelhető, hogy az 1900-es évektől kezdve évtizedenként változott a tökéletes nő képe: a teltebbtől kezdve  a karcsún át a laposig, számos etalon létezett. Manapság viszont a sportos, kissé mű a trendi. Na de felmerül a kérdés, mi is befolyásolja a szépségideált? A kortárs társadalmi nyomás, a média, a divatcégek, a szépségipar, valamint a sportos életmód normává válása.

A szépség pszichológiája

Jellemző, hogy a szépség társas hasznot is jelenthet, ugyanis a „szép emberek” bizonyítottan szimpatikusabbnak, kedvesebbnek tűnnek, így könnyebben alakítanak ki szociális kapcsolatokat, nagyobb önbizalommal rendelkeznek, és ennek következtében sikeresebbek lehetnek – ismertette Orlai Lilla. Ez azzal magyarázható, hogy a genetikailag vagyunk úgy kódolva, hogy szeressük a szépet: a csecsemők szívesebben néznek egy szebb arcra, az óvodások szebb társaikkal barátkoznak, és felnőttkorban párkapcsolatoknál is a szép embereket keressük.

Holdudvarhatásnak, vagy a személyészlelés zavarának nevezik azt, ha szép emberekhez pozitívabb tulajdonságot társítunk. Ezt viszont könnyen felülírhatják az olyan belső tulajdonságok, mint a humorérzék vagy a kedvesség.

Betegségek

A külső formálásával és a környezet visszajelzéseivel fakadóan a személyiség bizonyos aspektusai is változnak. Ennek eredményeképp a test tökéletesítésére tett erőfeszítések kezdetben az öröm, sikerélmény és a kontrollérzet forrásává válnak, melyeket a személy akkor is igyekszik fenntartani, amikor azok már kóros formát öltenek, és testi eltorzulást, szervi betegségeket okoznak vagy a társas, munkahelyi, iskolai feladatok ellátásának nehézségével járnak. A tökéletesség iránti vágy egyébként lelki okokból fakad: az önbizalomhiányból, az önértékelési zavarokból és a kényszerességből.

A szakemberek az orosházi intézményekből érkeztek (Fotó: Rosta Tibor)

Az előadó számos ismert betegséget sorolt fel. Az anorexia esetében a beteg kóros soványságra törekszik, ezért nem eszik, ebben elsősorban a fiatalok érintettek. A bulimia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel fogyaszt el. A bűntudatból fakadóan vagy az elhízástól félve a beteg ilyenkor szándékosan meghánytatja magát.

Az orthorexiában szenvedő páciensek betegesen, kényszeresen sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással. A testedzés-függőség azokra jellemző, akik túlzásba viszik a sportot. A fatorexia a testzsír iránt szenvedélyt jelzi, gyakorlatilag az elhízás a cél. Ennek ellentéte a testzsír fóbia, amikor a páciens – bármilyen módszerrel – a lehető legalacsonyabb testzsír elérésre törekszik. A tanorexia, avagy a szoláriumozás szenvedélye elsőre humorosnak tűnhet, de rendkívül veszélyes szövődményekkel járhat. A betegek állandóan barna bőrre vágynak, még akkor is, ha az daganatos megbetegedéssel fenyeget. És végül a plasztikafüggőség, amelyek közül a leggyakoribb a ráncfelvarrás, a botox, a mell- és fenékimplantátum.

A betegségek kezelése viszont rendkívül nehéz – magyarázta Orlai Lilla. Egyfelől a betegek ritkán jutnak el az orvosokhoz, másrészt a testbetegségekben szenvedők nem érzik magukat betegnek, így a gyógyítás sem működik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.