- hirdetés -

Június közepén indul az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés, városunkban több mint 800 gyermek számára biztosított a napi egy tál meleg étel. Az érintett családokat értesítette az önkormányzat, mely komoly erőfeszítéseket tesz a segítségnyújtás érdekében, idén is a kötelező feladaton felül, kibővített körnek nyújtja az ingyenes lehetőséget. A térség országgyűlési képviselője kiemeli, a gyermekétkeztetés támogatása nagy jelentőséggel bír Dél-Békésben.

Az orosházi rászoruló gyermekek napi egy tál meleg ételhez juthatnak a rövidesen induló iskolai szünetben, miután a város képviselő-testülete megszavazta a nyári szünidei gyermekétkeztetésre vonatkozó előterjesztést. Eszerint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, általános és középiskolás korú gyermekek részére az önkormányzat a nyári szünidő idején, napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít. Az előzetes kalkulációk szerint ez mintegy 820 gyermeket érint.

Az önkormányzatoknak 2016 januárjától kötelezően gondoskodniuk kell arról, hogy a hátrányos és a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára minden iskolai szünetben elérhető legyen ez a lehetőség. Az orosházi önkormányzat ezt bővítette, és saját forrásból ingyenesen biztosítja a szünidei gyermekétkeztetést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek teljes körének. A nyári szünidő idejére vonatkozóan 7,2 millió forintot különítettek el a 2018-as költségvetésben.

Nem maradnak éhen a rászoruló gyerekek (Fotó: Oroscafé)

– Minden évben komoly erőfeszítéseket teszünk a rászorulók megsegítésére. Kibővítve a jogosultak körét, nem kötelező feladatként, vállaljuk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek teljes körének étkeztetését az iskolai szünetekben. A nyári étkeztetésre eddig 260 szülő nyújtotta be kérelmét, de az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata folyamatosan dolgozza fel a kérelmeket, melyeket a továbbiakban is fogadunk – nyilatkozta lapunknak Bojtor István alpolgármester.

Orosházán tavaly nyáron 440, ősszel 170, a téli szünetben 200 igénylés érkezett a szünidei étkeztetésre, a napi meleg ételt az önkormányzat által megbízott Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény készítette, és készíti idén is.

– A gyermekétkeztetés támogatása nagy jelentőséggel bír Dél-Békésben. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a hátrányos helyzetben élő gyermekek számára a tanszünetekben is biztosítva legyen a napi egy tál meleg étel – hangsúlyozza Simonka György, a térség országgyűlési képviselője hozzátéve, idén 6,67 milliárd forintot fordít a kormány szünidei gyermekétkeztetésre, mindez csaknem háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti támogatásnak.

2017-ben minden eddiginél magasabb létszámú rászoruló gyermekhez, és minden eddiginél több településre jutott el természetbeni ellátásként a nyári szünidőben a gyermekétkeztetés – hívja fel a figyelmet a szaktárca, jelezve, immár harmadik éve nemcsak a nyári, hanem mind a négy iskolai szünetben igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.