- hirdetés -

Véget ért a tanév, elkezdődött a nyári szünidő, de a szabályok nem mentek pihenőre. A biztonságra mindig mindenhol ügyelni kell, ezért hasznos lehet, ha szülők átismételik velük a legfontosabb bűn-és balesetmegelőzési szabályokat.

A nyári szünetnek is megvannak a maga veszélyei, amire minden évben igyekszik rámutatni a rendőrség. A legfontosabb tudnivalókat Kis Rozália századossal, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadójával szedtük össze.

– Fontos, hogy a szülők, mielőtt elengedik otthonról a gyermeküket a megjelölt útvonalat, ahol a gyerekek közlekednek térképezzék fel és a gyalogos, kerékpáros, nagyobb gyerekek esetében a segédmotoros közlekedés szabályait mindenképp beszéljék át – hívta fel a figyelmet.

Elengedhetetlen, hogy a gépjárművezetők is figyeljenek a gyalogosan és kerékpárral közlekedő gyermekekre, a gyerekek csoportjaira. Játszóterek és nagyobb szabad terek környezetében játszó, labdázó gyerekre is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen guruló labda után futó gyermekre lehet számítani.

– Akik gépjárműbe ülnek, kiemelve a teherautóval közlekedőknek fokozottan kell ügyelni. Jellemző, hogy a gyerekek figyelmetlenek, egymással vannak elfoglalva. Sok esetben nem is érzik a közlekedés veszélyeit. Ezért nagyon fontos, hogy az autósok sokkal óvatosabban közlekedjenek azokon a helyeken, ahol kiemelten lehet számítani gyermekekre – hangsúlyozta Kis Rozália.

A kánikulát könnyebb átvészelni egy strandon, vagy szabadtéri vizek mellett, ám itt is alapvető szabályok betartása nagyon fontos. Az egyik legfontosabb, hogy Magyarország területén bányatavakban fürdeni tilos.

– Ez akkor is igaz, ha nincs kint tiltótábla, így a Szentesi úton található tóra is érvényes ez a szabály. Horgászni engedéllyel lehet, de fürdeni tilos. Amellett, hogy tilos bemenni a vízbe, életveszélyes is. A part mentén homokos, de a medre hirtelen mélyülhet, ami komoly veszélyeket rejt magában. Nem éri meg kockáztatni – mutatott rá a százados.

A bányatavakon túl a természetes vizek melletti strandokon is fokozott odafigyeléssel tartózkodjunk. Érdemes feltérképezni a fürdőzés előtt, hogy merre található az elsősegélynyújtó hely, merre vannak a bóják, esetleg vannak-e olyan tárgyak a vízben, ami veszélyes lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.