- hirdetés -

Húsz éve tette meg Vojtek Edit a lépést, hogy az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) létrejöhessen. A nyugalmazott vezető főtanácsos Beke Pál Emlékcímet kapott az ifjúságért végzett munkájáért.

A rendszerváltás idején olyan fogalmak kerültek előtérbe, mint a demokrácia, közösségi élet vagy civil szerveződések – kezdte a beszélgetést Vojtek Edit, az orosházi GYIÖK megalakulásának egyik letéteményese.

– A demokráciát tanulni kell, ami elsősorban a fiatal generáció feladata, akikből felelősen cselekvő állampolgárok lesznek. Húsz évvel ezelőtt egy tanulmányban olvastam a gyermekönkormányzatiságról. 1997-ben egy pályázatot írt ki az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági érdekvédelmi szervezetek létrehozására, amire jelentkeztem – emlékezett vissza a kezdetekre büszke mosollyal az arcán.

Elmesélte, hogy a GYIÖK munkásságban semmilyen tisztséget nem vállalt, a háttérből nyertes pályázatokkal segítette őket és ápolta a kapcsolatot a fiatalok és az önkormányzat között.

– Fokozatosan tanultak bele a szervezeti működésbe. A húsz év alatt elérték, hogy a város vezetői az éves költségvetésnél számolnak az ifjúsági önkormányzattal – fogalmazott Vojtek Edit, akinek jelentős szerepe volt a szervezet fejlődésében,

Az első lépést Vojtek Edit tette meg az orosházi GYIÖK megalapításában (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A példaértékű közösségi tevékenységét ismerték el május végén a Beke Pál Emlékcímmel, melyet Budapesten, a Méltóságkereső konferencián vehetett át.

– Egyszer csak olyan életrajzot hallottam, amelyben magamra ismertem. Nem is sejtettem, hogy díjazott leszek. Meglepett, de örülök az elismerésnek – idézte fel a pillanatot.

Elmesélte, hogy ma is rendkívül aktív, hiszen az ember nem változik meg attól, hogy nem jár be nap mint nap a munkahelyére. Szellemileg igyekszik lefoglalni magát, amikor csak teheti olvas, horgászik vagy utazik. A fiataloktól most sem szakadt el, hiszen jelenleg az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület számára segít pályázatok írásában. A közeljövőben nyári tábort szerveznek majd a gyerekeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.