- hirdetés -

A mindennapi élet lelki szenvedéseiről indított februárban előadássorozatot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A következő ingyenes előadás június 14-én, 14 órakor lesz a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

A belső szépség a fontos – tartja a közmondás. Azonban a történelem során bebizonyosodott, hogy a külcsín sem elhanyagolható, hiszen az antikvitástól kezdve minden kornak megvolt a maga szépségideálja, melyet az aktuális társadalmi viszonyok formáltak.
Ezen felül a szépség társas hasznot is jelenthet, ugyanis a „szép emberek” bizonyítottan szimpatikusabbnak, kedvesebbnek tűnnek, így könnyebben alakítanak ki szociális kapcsolatokat, nagyobb önbizalommal rendelkeznek, és ennek következtében sikeresebbek lehetnek. Bár mind a női és férfi szépségideál sokat változott az évszázadok alatt, az egészen biztos, hogy napjainkra a szépségipar az egyik legjobban profitáló, legkeresettebb és egyben igen veszélyes iparággá nőtte ki magát.

Nők és férfiak korosztálytól függetlenül igyekeznek a média által sugárzott, ideálisnak tartott, vonzó és kívánatos, mindazonáltal sokszor ellentmondásos trendeket és képtelen testi adottságokat elérni. Ennek érdekében drasztikus vagy furcsa fogyókúrás módszerekhez és az egészséges életmód szélsőséges formáihoz folyamodnak, extrém mértékű testedzést végeznek, szépségszalonokba, szoláriumba járnak, esetleg plasztikai műtéteket is végeztetnek.

A külső formálásával és a környezet visszajelzéseivel egyidőben a személyiség bizonyos aspektusai is együtt változnak. Ennek eredményeképp a test tökéletesítésére tett erőfeszítések kezdetben az öröm, sikerélmény és a kontrollérzet forrásává válnak, melyeket a személy akkor is igyekszik fenntartani, amikor azok már kóros formát öltenek, és testi eltorzulást, szervi betegségeket okoznak vagy a társas, munkahelyi, iskolai feladatok ellátásának nehézségével járnak.

A nem-evés (anorexia nervosa) függőségéhez hasonlóan szenvedéllyé tud válni a testedzés, az izomépítés, az egészséges ételek fogyasztása, a szoláriumozás és a plasztikai műtétek is. A vélt vagy valós, egészen apró testi tökéletlenségek elrejtése kényszeres formát ölthet, mely könnyen eluralkodhat a személy gondolatai felett, szorongató érzéssel töltheti el.

Az előadás átfogó képet ad a férfi és női szépségideálok történelmi változásáról, a napjaink szépségipara által közvetített tartalom hatásairól mind a kamaszokra, mind a felnőttekre nézve, valamint bemutatja az általa generált új típusú függőségeket. A kórképek felismerését segítő támpontok mellett szó lesz a háttérben zajló pszichés működésekről és a lehetséges kezelési módokról is – tájékoztatta lapunkat az előadást tartó Orlai Lilla pszichológus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.