- hirdetés -

Ötvenhat éve dolgozik az építészeti szakmában, Orosházán szinte minden utcában található egy épület, amelynek felújításán vagy szigetelésén dolgozott. A DÉR POR társszabadalmazója.

– Igazi megtiszteltetés – jelentette ki id. Dér István, amikor megtudta, hogy munkásságát Orosháza Városért díjjal ismerik el. Mindez azért jelent sokat neki, mert igazi lokálpatriótának tartja magát. Orosházán született, valamennyi felmenője orosházi volt, ő maga az 1940-es évektől kezdve végig kísérte a város fejlődését. Még Békéscsabán szerzett híd- és vízműépítő képzettséget, majd pár évi hódmezővásárhelyi kitérő után visszatért Orosházára, ahol építésvezetőként helyezkedett el. Orosházán és környékén számos lakóház, intézmény, egyéb objektum kötődik a nevéhez: Mezőhegyesen három lakótelep, Mezőkovácsházán víztorony, Orosházán gabonasiló építését koordinálta. Az 1980-as évek elején ismerkedett meg az épületek utólagos szigetélésével. A munkahelyén lehetősége nyílt elsajátítani a legújabb eljárásokat, tudását olyan orosházi épületeknél kamatoztatta, mint a kórház, a gyopárosfürdői medencék, az evangélikus templom, és még sorolhatnánk.

Az épületszigetelések magyar úttörője (Fotó: Rosta Tibor)

1991-ben fiával megalapították a Dér Építő és Szigetelő Kft.-t, amely mára az egyik legnagyobb épületszigetelési vállalkozás lett az országban. Szintén a Dér család nevéhez kapcsolódik a saját fejlesztésű DÉR POR légpórusképző habarcs adalékszer feltalálása. Id. Dér István ugyan már visszavonult, de a vállalkozásukban azért még besegít a fiának. Mai napig azt vallja: az építészeti szakmában csak emberséggel lehet boldogulni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.