- hirdetés -

Már 93 éve történt, hogy megalapították Magyarország első Rotary klubját. A jeles évforduló alkalmából a Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége május 7. és 12. között 38 város 54 Rotary klubjában szervezett nyílt napokat, amelyből az orosházi Rotary sem maradt ki.

Az eseménysorozat célja a széles nyilvánosság előtt bemutatni a közösségi szinten megvalósuló felelősségvállalás fontosságát, erejét, valamint a Rotary helyi, országos és nemzetközi eredményeit bemutatni. Az Orosházi Rotary Klub május 8-án, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban tartotta meg rendezvényét, ahol a klub régebbi és jelenlegi formációjának történetét is hallhatták az érdeklődők.

– Mindegyik klub célja egy olyan rendezvény, amivel nyithat szűkebb közönsége irányába. Megmutatni magát a városnak, a településnek, ahol működik. Kevesen tudják, hogy Orosházán már akkor is volt Rotary klub, amikor még falunak számított, rajta kívül az 1930-as években csak öt nagyváros mondhatta el magáról, hogy van klubja. Az itt élő embereknek mindig volt egy olyan szándéka, hogy a környezetük élhetőbbé tételéért munkálkodjanak és úgy gondolom, a Rotarynak mindig is ezt tette ki az eszmeiségét – mondta Csongrádi Pál, a Rotary Klub dél-alföldi régiójának alkormányzója.

Három előadást hallhattak a rendezvény vendégei (Fotó: Rosta Tibor)

Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és örömét fejezte ki, hogy a könyvtár lehet a rendezvény házigazdája. Az előadások sorát Laczi Mihály, az Orosházi Rotary Klub elnöke nyitotta, aki a Rotary múltját országos és nemzetközi szinten is bemutatta, egészen az 1905-ös chicago-i alapításig visszamenőleg. Emellett a Rotary napjainkban végzett tevékenységeiről, rendezvényeiről és szerepvállalásairól is részletes képet kaphattak a vendégek.

Koszorús Oszkár előadásának lényege az első, 1930 és 1940 között működő Orosházi Rotary Klub története és az évtized állapotainak részletes feltárása volt.
– Az orosházi Rotaryval a 2004-es újjáalakulása előtti időkig nyúlik vissza a kapcsolatom, amikor a mai alkalomhoz hasonlóan helytörténeti anyagokat gyűjtöttem az elődeikről. Ez a kapcsolat a későbbiekben is megmaradt, úgy gondolom a város történetének jelentős részét teszi ki az első Rotary tíz éve, érdekes dolgokat lehet bemutatni Orosháza akkori életéről – nyilatkozta a helytörténész.

Végül Lakner Pál, a klub tiszteletbeli tagja az újjáalakulásról mesélt, a nézők pedig ezt követően feltehették kérdéseiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.