- hirdetés -

Az Év kórusa minősítést szerezte meg a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Kodály Zoltán Gyermekkórusa az elmúlt heti Éneklő Ifjúság Hangversenyen. A békéscsabai megmérettetés más sikert is hozott a zenei tagozatnak.

Az iskola két csoporttal vett részt az eseményen. A Pörneki Attila vezette Kodály kórus Arany Diplomával „A” minősítést szerzett, és kiérdemelte az Év kórusa címet.
– A zenei tagozat fennállása óta ilyet még nem ért el egyetlen kórus sem az iskolában. Egy másik intézménynek sikerült egyszer hasonló, de az is az én vezetésem alatt – emelte ki a karnagy. – A zsűri tökéletesnek ítélte a hangzást, hangsúlyozták, hogy mennyit fejlődtünk egy év alatt – tette hozzá.

A Csabagyöngye Kulturális Központban tizennyolc Békés megyei kórus állt színpadra, közülük lett a legjobb a Kodály.
– A koncertműsor több szempontnak kellett, hogy megfeleljen. Fontos volt az a capella (hangszerkíséret nélküli), illetve a hangszerkíséretes művek aránya, aminek mi olyannyira eleget tettünk, hogy a teljes műsort kíséret nélkül adtuk elő. Emellett a KÓTA többnyire valamilyen évfordulóhoz köti a versenykiírást, idén Erkel Ferenc és Kocsár Miklós zeneszerzők kerültek a középpontba, így mi is választottunk utóbbitól két nehezebb művet – részletezte előadásuk zenei anyagát Pörneki Attila.

Fegyelmezetten, összecsiszoltan énekelt a Kodály kórus (Fotó: Pörneki Attila)

A két Kocsár-mű mellett elhangzott tőlük Kodály Zoltántól a 150. genfi zsoltár, valamint a nagy kuriózum, az Angyalok és pásztorok.
– Amit olyanok tolmácsolásában hallhatunk csak, mint a Magyar Rádió gyermekkara vagy a Nyíregyházi Cantemus Kórus. Ezért is nagy szó, hogy ezekkel a gyerekekkel, ezzel a korosztállyal képesek voltunk megvalósítani – hangsúlyozta a karnagy.

Kicsinyek nagy eredménye

A Pörnekiné Csige Eleonóra által vezényelt Kicsinyek Kórusa szintén Arany Diplomával „A” minősítést kapott, ugyancsak először a Vörösmarty történetében.
– Büszke vagyok a gyerekekre, rengeteget dolgoztak, és rendkívül céltudatosan készültek – dicsérte meg tanítványait a tanárnő. – Heti két alkalommal tudunk próbálni, hatodik órában. Ez azért is nehéz, mert előtte ebédelnek, előfordul, hogy késnek, nekem pedig nagyon szigorúan ragaszkodnom kell a 45 perces időtartamhoz. Amikor mindenki megérkezik, akkor kezdünk – vázolta a hátteret a karvezető. – Semmiféle magatartási probléma nincsen velük, sőt rendkívül együttműködők. Még olyankor is, ha én az egyik szólammal próbálok, a többiek nagyon csendben beszélgetnek, véletlenül se zavarják a munkát – egészítette ki mosolyogva.

A kicsinyek is helytálltak (Fotó: Pörneki Attila)

Az eredmény értékét növeli, hogy a kicsik elsőben és másodikban még nincsenek hozzászokva, a kórusénekléshez.
– Hogy egy kéz után menjenek, figyeljenek a másikra, de át kell venniük az én dinamikámat, megszokni a módszereimet. Mindez idő kérdése, ezért is fordul elő, hogy a karácsonyi koncerteken még nincsenek tökéletesen összecsiszolva a hangok – világított rá a közösen elvégzett munkára Pörnekiné Csige Eleonóra.

Mindketten kiemelték: köszönet illeti az iskolavezetést, az osztályfőnököket és a szülőket, akik lehetővé teszik a kórusok működést, és azt is, hogy megnyújtsák a kóruspróbákat. Dávidné Bartha Szilvia munkája akár a szólamok betanítása, akár kották rendezése, akár a próbák lebonyolítása terén szintén nélkülözhetetlen.

A két kórust legközelebb május 30-án láthatja a zenekedvelő közönség, erre a fellépésre meglepetéssel is készülnek a gyerekek és karvezetőik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.