- hirdetés -

Orosháza térségében visszaállt minden a normális kerékvágásba, már reggel elvégezték a helyreállítást.

Ahogy korábban megírtuk: probléma lépett fel a gázkészülékekkel a hosszú hétvége alatt, ám egy szakember szerkesztőségünknek elmondta, valószínűleg nem a készülékekkel van probléma. Megkérdeztük az FGSZ Zrt-t mi okozhatja a problémát. 

A hatályos jogszabályok alapján az FGSZ Zrt. mint szállítási rendszer üzemeltetői engedélyes a földgáz minőségének megóvásáért felel a szállítás során. A nagynyomású szállítórendszer betáplálási pontjain a szállíttatók kötelesek a szabványnak megfelelő minőségű földgázt átadni. Amennyiben ők ezt betartják, az FGSZ Zrt. rendszeréből a szabványnak megfelelő minőségű földgáz áramlik ki a gázátadó állomásokon, melyet cégünk dokumentál – olvasható az FGSZ tájékoztatójában.

A hiba azonnali elhárítását, amely ma délelőtt tíz órára megtörtént(Fotó: illusztráció futesszerelo-mester.hu)

Kitértek arra, hogy az FGSZ a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal típusengedélyével rendelkező és általa hitelesített mintagázzal kalibrált gázkromatográfokkal végzi a betáplálási pontokon a földgáz minőségének mérését, valamint a kiadási pontokon a minőség meghatározását – a gáztörvény előírásainak megfelelően. A gázkromatográfok 0,1 százalék pontossággal mérik a gáz fűtőértékét.

– 2018. május elsején az esti órákban észleltük, hogy a hatályos szabványban előírtnál gyengébb minőségű földgáz került a nagynyomású földgázszállító rendszerbe Orosháza térségében. Az észlelést követően azonnal kapcsolatba léptünk az illetékes gázkereskedővel és kértük a hiba azonnali elhárítását, amely ma délelőtt tíz órára megtörtént – tudtuk meg az FGSZ Zrt-től.

Kérdésünkre elmondták, néhány óra kell ahhoz, hogy a rendszerben kellő mennyiségben keveredjen a szabvány minőségű gáz és ismét normálisan működjenek Orosházán is a készülékek.
A fogyasztók a gázkészülékük műszaki meghibásodásával kapcsolatos problémákkal a velük szerződéses kapcsolatban álló gázszolgáltatóhoz fordulhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.