- hirdetés -

Első pillantásra akár turisták is lehettek volna azok a hátizsákos fiatalokból álló csoportok, akik április 28-án délelőtt járták be Orosháza központját. Erről azonban szó sem volt. A gyerekek és felnőtt kísérőik a városismereti vetélkedő keretében barátkoztak néhány nevezetességgel.

Kellemes, de még nem zavaró meleg, ragyogó napsütés fogadta kora délelőtt a művelődési központ előtt azt a tizenegy csapatot, amelyik nevezett a versenyre. Az Oros-haza Baráti Kör immár tizenkettedik alkalommal szervezte meg a barangolást, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a helyre, ahol élünk.

Az indulás előtt a résztvevők rövid tájékoztatást hallgattak meg Melega Krisztiántól, aki – ha nem is úgy, mint Petőfi, és nem is a Nemzeti Dalt, de – a lépcsőről mondta el az instrukciókat.
– Kezet fel, ki volt már ilyen vetélkedőn? – tette fel a kérdést. (néhány tétova kézfeltartás) – Annak örülök, hogy szépen cserélődik a mezőny – jelentette ki mosolyogva az egyesület titkára majd hozzátette, azért tartják a vetélkedőt, hogy az általános iskolások más szemszögből ismerkedjenek meg Orosháza múltjával és jelenével.

Melega Krisztián drónfotókkal várta a csapatokat (Fotó: Pirer Katalin)

Ezt követően mindannyian vidám hangulatban keltünk útra a különböző állomásokra. Elsőként a Szent István-szoborhoz baktattunk a Székács iskola csapatával, amelyet Hajdu Attila történelemtanár kísért el.
– Fontos nekünk Orosháza történelme, amelyet tanárként is próbálok minél jobban megismertetni a fiatalokkal, amire ez is egy remek alkalom minden évben – fogalmazott a vetélkedővel kapcsolatban. – Ahhoz hogy egy gyermek megtanulja a hazaszeretetet, az a közvetlen környezetéből indul, a családból, a településéből. Utána pedig az egyre tágabb pátriájának a megismeréséből – emelte még ki.

Amíg az interjú készült, a mellettünk üldögélő gyerekek megvitatták, hogy közülük ki legyen riportalany, végül, több „Én ugyan nem!” után teljesen demokratikusan kijelölték Nyemcsok Saroltát.
– Önként jelentkeztem a csapatba, és úgy gondoltam, ez egy jó szórakozás is lehet, közben pedig jobban megismerhetem Orosházát – mondta el, majd azt is megosztotta velünk, hogy máris tanult valamit. – Nem tudtam, hogy itt az oroszlán a címerállat, az előző állomáson hallottam, és nagyon kíváncsi vagyok, mi vár még itt ránk.

 

Arra mi is kíváncsiak voltunk, meg is kérdeztük gyorsan Melega Krisztiánt.
– Készítettünk drónnal felvételeket a város ikonikus épületeiről vagy helyeiről, amelyeket fel kell ismerni. A búzanemesítőknél logikai feladvány várja a gyerekeket, a szobor talapzatára kell helyezni azokat a tételeket, amelyek igazak az adott személyre. Van egy klasszikusnak mondható városismereti, 13 pontból álló totó, amit új információkkal frissítettünk. Az evangélikus templomnál két fogalom, személy, helyszín közül kell kiválasztani, melyik kötődik Orosházához – sorolta.

A jutalom is közös

Mindezeken túl egy új feladattal bővítették a repertoárt, mégpedig a néhány hónapja baráti körös Német László tűzoltó őrnagy, orosházi parancsnokhelyettes jóvoltából.
– Egészen testhezálló tűzoltósági feladatot talált ki a gyerekeknek. Puttonyfecskendővel kell eltalálni három kicsi flakont. Illetve Orosházához kötődően a leégett Tóth-malomról, valamint a város tűzvédelméről kaptak előzetesen a csapatok háttéranyagot, amivel kapcsolatban kérdésekre kell válaszolniuk – részletezte az utolsó állomást Melega Krisztián.

A csapatok jutalma az új ismeretek, és az együtt eltöltött, vélhetően nagyszerű délelőtt mellett szintén a közösséget erősíti. Az 5-6. és a 7-8. évfolyamosok első három helyezettje gyopárosi fürdőbelépőt, pizzautalványt és Rétesbolt utalványt nyerhetett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.