- hirdetés -

A mindennapi élet lelki szenvedéseiről indított februárban előadássorozatot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A következő ingyenes előadás 2018. május 3-án, 14 órakor lesz a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

Étkezési szokásaink a társadalmi változásokkal együtt folyamatosan alakultak át, szerepük a középkori csoportos rituáléktól hosszú úton át vezetett napjaink divatosnak tartott egészségtudatos, individuális ételfogyasztásáig. Elég csak a magazinok, reklámok, konfekcióboltok hirdetéseire vagy a tömegmédia bármely formájára egy pillantást vetni, hogy jól lássuk: a testtel való elégedetlenség, a karcsúság elérése iránti törekvések és a különböző fogyókúrás irányzatok majdhogynem össznépi érdeklődésnek örvendenek.

Az evészavarok korábban a fehér nyugati nők jellegzetes betegségének számítottak, azonban mára a földrajzi eltérések csökkennek, a nemi különbségek pedig 2050-re megszűnni látszanak. A felgyorsult szociokulturális változások következtében az evészavarok klasszikus formáinak (anorexia nervosa, bulimia nervosa), valamint az enyhébb, szubklinikai formáknak a száma egyaránt megnövekedett, és olyan új kórképek alakultak ki, mint a falásroham, az izomdiszmorfia, orthorexia, testzsírfóbia, vagy a purgáló zavar.

Az evészavarok minden nemű, korú, etnikumú és szocioökonómiai státuszú embert érinthetnek, és sok esetben rejtve maradnak a környezet elől. Kezelés hiányában azonban súlyos testi és pszichológiai szövődményekkel járhatnak, életveszélyes állapotot is eredményezhetnek. Épp ezért a megelőzés, a korai felismerés, és az időben történő beavatkozás kritikus jelentőségű lehet.

Az előadás szemléletes módon ad átfogó képet az evészavarok típusairól, felismerésük módjáról, kialakulásuk feltételezhető hátteréről, lefolyásukról és kezelési lehetőségeikről-tájékoztatott az előadást tartó Orlai Lilla pszichológus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.