- hirdetés -

A jó idő érkeztével egyre több motoros porolja le kétkerekűjét. Ám, mielőtt útnak indulnánk vele, nem árt egy-két dolgot ellenőrizni és figyelembe venni.Szilasi Tamás rendőr zászlóst kérdeztük az Orosházi Rendőrkapitányság motoros rendőrét, aki 2007 óta járőrözik két keréken a városban, öt rendőr társával. Szilasi Tamás elmondta, a balesetmentes közlekedés alapfeltétele a motorok kifogástalan műszaki állapota.
– Lehetőleg szakember végezze a teljes körű átvizsgálást. Legfontosabb a fékek, az izzók és a kerekek ellenőrzése – tájékoztatott a zászlós.

Hosszabb kihagyás, például a téli időszak után, ajánlott felfrissíteni a vezetéstechnikai tudást. Szilasi Tamástól megtudtuk, tavasszal tréningeket szoktak tartani több városban, így Orosházán is. – Ez nagyon hasznos, hiszen ha az ember kiesik a gyakorlatból, visszarázódhat, illetve tapasztalatot szerezhet, új technikákat tanulhat. Ismét megszokhatja a tulajdonos járműve súlyát, szélességét és hosszát – sorolta a motoros rendőr.

Nagyobb odafigyelést és toleranciát igényel a motorosok megjelenése (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tavasszal gondot okozhat továbbá, hogy még nem olyan meleg az aszfalt, nincs akkora tapadása a kerekeknek, mint a nyári időszakban, könnyebben csúszik a motor. Illetve, hogy a téli időszakban az autósok elszoktak a motoros közlekedőktől, hajlamosak rosszul felméri a távolságot vagy figyelmen kívül hagyni a motorkerékpárosok elsőbbségét. A más járművek vezetőitől is nagyobb odafigyelést és toleranciát igényel a motorosok megjelenése.

A zászlós hangsúlyozta, nagyon fontos a megfelelő védőruházat minden motorosnak robogósoktól a nagy motorosokig. A zárt ruha, a gerinc, a vese, a könyök és térdvédő megvédheti motorost és utasát a nagyobb sérülésektől. Hozzátette, a legfontosabb mégis a bukósisak használata, legbiztonságosabb, ami a teljes arcot takarja. A Szilasi Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy a bukósisak viselése csak akkor szabályos, ha a sisak be van csatolva.

A legtöbb szabálytalanság kis odafigyeléssel orvosolható lehet, így a bírságra költött pénzünk is megmaradhat, illetve a biztonság is fokozódhat. Szilasi Tamás zászlós elmondta, legtöbbször a sebességhatár átlépése, a követési- és az oldal távolság figyelmen kívül hagyása miatt intézkednek motorosokkal szemben.

A motoros rendőr zárásként kiemelte, fontos, hogy minden motoros tapasztalatának megfelelő motorra üljön, így elkerülhetőek a rutintalanságból, bizonytalanságból adódó balesetek. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.