- hirdetés -

A család, a barátok és az egykori diáktársak körében avatták fel a síküveggyár tervezőjének, Kőrösi Lászlónak emléktábláját április 24-én, a Petőfi Művelődési Központnál.

A településalapítás ünnepén emléktáblát avattak Kőrösi László aranydiplomás gépészmérnök, irányító technológus, az orosházi síküveggyár tervezője tiszteletére.

Kőrösi Mária, Kőrösi László özvegye elmondta, férje lokálpatrióta, kiváló szakember 1943-ban született Orosházán. Negyed éves korában tervezte meg az orosházi síküveggyárat, amelynek kivitelezési munkálatai 1968-ban indultak meg, és 1970-re készült el.  Dávid Zoltán polgármester beszédében kiemelte, Kőrösi László a mai Orosháza alapjait teremtette meg azzal, hogy megtervezte a síküveggyárat, ami nagyon fontos mérföldköve volt a város alakulásának. 

A túri diákok közösségének gondolatait Raffai Zoltán tolmácsolta a megjelentek felé. Megemlékezésében kitért arra, kemény fegyelemben volt részük, de kiváló gépésztechnikussá képezték őket a mezőtúri Mezőgazdasági Technikumban, ami számukra mindig kedves marad. 

A család, a barátok és egykori diáktársak is megjelentek a síküveggyár tervezőjének állított emléktábla avatásán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Kőrösi László a sportban és tanulásban is az élen járt. Az technikum elvégzése után, a Budapesti Műszaki Egyetem vegyipari ágazatán végzett 1967-ben, az öblösüveggyár ösztöndíjasaként. Diplomamunkája a síküveggyár megtervezése volt. – mesélte Raffai Zoltán. 

Raffai Zoltán hangsúlyozta, Kőrösi László a síküveggyár építési munkálataiban érdemben is részt vett, kiemelt mérnöki munkát végzett a szilikátipari kutatóintézetben az üvegtechnológiai osztályon.
–Nemzetközileg ismert és elismert szaktekintély volt. Több országban is igénybe vették szakmai tudását például Németországban, Mongóliában, Albániában és Szíriában, ahol Damaszkuszban és Aleppóban üveggyárak beüzemelését végezte – sorolta Raffai Zoltán. 

A túri diák beszédét úgy zárta: Kőrösi László számára mégis az Orosházán végzett szakmai munkája volt a legkedvesebb és egyben a legnehezebb is. Mindig hazájához hű magyar mérnök volt. 

A ünnepélyes beszédek után a megjelentek koszorút helyeztek el az emléktáblánál, amely Gábor Emese képzőművész alkotása.  Kőrösi László aranydiplomás gépészmérnök 2016 június 4-én hunyt el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.