- hirdetés -

Németh Sándor, az LMP Békés megyei 4. választókerület egyéni jelöltje vagyok. Orosházán születtem, közgazdász szakos egyetemi hallgató vagyok. Célom egy jól működő társadalom elősegítése, melyben minden generáció megtalálja a boldogulását.

Választókerületi szinten jelentős probléma a társadalom elöregedése, a fiatalok elvándorlása, melynek egyik oka a jövőkép hiánya. Jelentős a térség alacsony jövedelmi helyzete, magas a segélyen, valamint a közmunkán lévő emberek száma. Kiemelkedő az önfoglalkoztató kisvállalkozások aránya, mind az ipar, mind az agrárgazdaság terén. Ezek a vállalkozások sok esetben küzdenek piaci, valamint technológiai információhiánnyal.

Egyik célom a területfejlesztésre szánt források szétosztásának demokratizálása, melynek lényege a kialakult gyakorlattal ellentétben, nem egy háttérbeli személy döntésén alapulna. A fejlesztési pénzeket életképes, fenntartható programokra kell fordítani. A programok megvalósulásának ellenőrzése, a nem teljesített vállalásokra kiutalt pénzek visszafizettetése újabb forrásokat biztosíthatna az észszerű fejlesztésekre.

Németh Sándor, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje (Fotó: LMP)

Az ipar területén, a kis- és közepes vállalkozások segítésére inkubátorház-hálózatok létrehozását szorgalmaznám, valamint ehhez kapcsolódóan egy vállalkozásfejlesztési iroda üzemeltetése segíthetné a gazdálkodókat. Ez a szervezet gazdasági, technológiai, és jogi információkkal szolgáltatásszerűen segítené a vállalkozókat. Ennek működésébe be lehetne vonni fiatal gyakornokokat, valamint a már sikeres üzletembereket, akik megosztanák a megszerzett gyakorlati tapasztalataikat.

Választókörzetemben kedvező adottsága, és hagyománya van a mezőgazdasági termelésnek, mely sok család számára adhatna megélhetést. Ezt segíthetné a termelők képzése, önkéntes integrációs kapcsolatok erősítése. Az összefogás fő feladata a megtermelt termékek magasabb hozzáadott értékű piacra jutásának elősegítése. Ebben szerepet kaphat az áruk piaci előkészítése, részbeni feldolgozása, csomagolása, egységes piaci megjelenése. A mezőgazdasági termelőket segítheti az iparfejlesztésben ismertetett vállalkozásfejlesztési iroda.

A térségben jelentős a közfoglalkoztatás szerepe, mely nem hozta meg a várt eredményeket. Fenntartható közmunkaprogramokat kell támogatni, melyeknek idővel támogatás nélkül is, piaci alapon, életképeseknek kell lenniük. A programnak nem az elmaradottságot, hanem a hatékony modern technológiai, gazdasági modellt kell tükröznie. A programban résztvevők fizetése érje el a minimálbért, valamint vonatkozzanak rájuk is a munkatörvénykönyvben foglaltak!

Gondoskodni kell az idősödő embertársainkról, melynek elsődleges tényezője a család, melyet támogatni kell! Mindenki kapja meg az életvitelének, egészségügyi állapotának megfelelő ellátást! Másik figyelmet igénylő társadalmi csoport a veszélyeztetett, illetve hátrányos helyzetű fiatalok köre. Biztosítani kell olyan programokat, esetleg mentorhálózat létrehozásával, melyben a fiatal generáció tagjai felismerik saját erősségüket, és ezt fejleszteni tudják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.