- hirdetés -

Szinte csordultig telt az Eötvös iskola sportcsarnoka a hétvégén, ugyanis kétszáznál is több fiatal vívó érkezett, hogy megmérettesse magát a Gerevich-Kovács-Kárpáti Reménység Kard Körversenyen.

Gerevich Aladárt, Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot nyugodtan nevezhetjük a vívás, de a magyar sport halhatatlanjainak is. A három egykori olimpiai bajnokról elnevezett Reménység Kard Körversenyt, egyben Zsoldos Péter Emlékversenyt rendezték meg Orosházán, az Eötvös-csarnokban, kétnapos lebonyolításban.

A március 17-i, délelőtt tízórás kezdetre rengetegen gyűltek össze edzők, versenyzők, családtagok vagy érdeklődők. A sportcsarnok lelátója és a küzdőtér szinte teljesen megtelt.
– Nem volt egyszerű a szervezés, de örülök, hogy minden rendben zajlott. Először sikeres pályázatot nyújtottunk be a Magyar Vívószövetségnél, majd jöhetett a versenykiírás, a teremfoglalás, a pástok bérlése, tehát több hónapnyi alapos munka. Érdemes tudni, hogy Orosháza a körverseny öt fordulójából a negyediket rendezi most meg, a korábbiak helyszíne Esztergom, Nagykanizsa és Budapest volt – nyilatkozta Pusztai Lajos, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület elnöke és vezetőedzője.

Kétszáznál is fiatal vívó mérettette meg magát a versenyen (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A fiatal vívók hat korcsoportra bontva küzdöttek, sokaknak ez volt életük első versenye. A megmérettetésre Budapestről, az ország legjobb vívóegyesületeinek számító Vasasból, BVSC-ből, UTE-ból, a vidéki fellegvárak közül pedig Nagykanizsáról és Nyíregyházáról is érkeztek fiatalok. Külföldről érkezett versenyzőket is köszönthettek, ugyanis a brassói klub vívói is kipróbálhatták magukat.
– 233-an neveztek, most a szombat délelőtti órákban a selejtezőket láthattuk, ahol öt találatig mennek az asszók és mindenki vív mindenkivel a saját csoportjában. Ennek az összesített eredményeiből alakul ki egy ranglista, innentől pedig a döntőig minden fordulóban feleződik a mezőny. Vigaszágas a rendszer, tehát kettőt kell veszíteni a kieséshez a csoportkör utáni szakaszban – tudtuk meg Nagy Nándortól, a Zsoldos Péter Orosházi Vívóegyesület főtitkárától és edzőjétől.

Hozzátette, hogy Orosháza utoljára még a 90-es években adott otthont pontszerző vívó versenynek és reméli, hogy sikerült visszaállítani ezt a hagyományt. Az orosházi egyesületet 12 versenyző képviselte, szinte minden korosztályban tudott versenyzőket kiállítani az egyesület. A verseny bírái a junior kardválogatott tagjai voltak, akik múlt héten még Szocsiban vettek részt korosztályuk Európa-bajnokságán.

A tizenkét páston zajló küzdelmek során két világbajnok, olimpiai ezüstérmes vívólegenda is feltűnt a fiatalok mellett: az atlantai olimpia ezüstérmese, Navarrete József és az athéni játékok második helyezettje, Nemcsik Zsolt. A díjakat Pusztai Lajos és a szöuli olimpia győztes kardcsapatának a tagja, Csongrádi László adta át.

A verseny tétje nagy volt, hiszen az itt szerzett pontok sokat számíthatnak az országos összevetésben, a magyar ranglisták aktuális helyezései ez alapján alakulnak ki. Az orosházi fiatalok pedig már a következő hétvégén, Lengyelországban léphetnek pástra egy nemzetközi utánpótlás kardverseny keretein belül.

Az orosházi versenyzők eredményei:

Gyermek Férfi Kard:

Szigethy Mátyás 29. hely

Bánfi Botond 40. hely

Balog Botond 45. hely

Séllei Ferenc 52. hely

Pap Márk 60. hely

Újonc Női Kard:

Kis Abigél 29. hely

Gubacsi-Bok Zsófia 31. hely

Kecskés Judit 32. hely

Serdülő Férfi Kard:

Barányi Barnabás 33. hely

Faragó Zsombor 38. hely

Gyermek Női Kard:

Kis Abigél 13. hely

V. Janecskó Dorina 23. hely

Papp Zsanett 37. hely

Rózsa Anna 38. hely

Újonc Férfi Kard:

Szigethy Mátyás 26. hely

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.