- hirdetés -

A választási kampány helyi és országos helyzetéről beszélt a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke múlt pénteken, emellett szó volt a LED-es közvilágítási botrány mezőhegyesi vonatkozásáról is.

Az orosházi sajtótájékoztatón a DK alelnöke Nagy-Huszein Tibor mellett, a párt országos listáján 42. helyét elfoglaló Kovácsné dr. Faltin Erzsébet, illetve Pap Róbert a DK helyi szervezetének ügyvezető alelnöke volt jelen.

Nagy-Huszein elmondta, hogy elkeserítő, ami kampány címszó alatt zajlik Magyarországon, emellett kritizálta a választási rendszert is.
–Négy évvel ezelőtt megszüntették a kopogtatócédulákat, helyette aláírásokat gyűjtünk. Ezzel az a gond, hogy egy jelöltet több választó is ajánlhat, amivel vissza is lehet élni A képviselőjelöltenkénti másfél millió forint csábító lehet – fogalmazott.

Az alelnök kritizálta a választási rendszert (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rámutatott, hogy abban az esetben, ha egy jelölt egy ezer aláírásos támogatást ad le, és annak fele csalással, okirat-hamisítással született, a másik ötszáz alapján a választási bizottság elfogadja jelöltnek.
–Egyéni feljelentésekkel persze lehet élni, ha valaki utánajár, hogy a nevét, lakcímét az ívre hamisították, de ezek sokáig elhúzódó ügyek lehetnek – tette hozzá.

Nagy-Huszein Tibor beszélt arról is, hogy a DK megválasztása esetén az első intézkedések között szeretne – az ellenzék bevonásával – új választási törvényt alkotni.

Mezőhegyes örült a lehetőségnek

Az Elios-bortányként elhíresült, LED-es közvilágítás ügyről már Kovácsné dr. Faltin Erzsébet beszélt a március 9-i sajtótájékoztatón. Mezőhegyes volt polgármestere sértőnek találja, hogy a vétlen önkormányzatokat, polgármestereket – a fideszeseket is beleértve – a nyilvánosság előtt egy kalap alá veszik a gyanúba keveredőkkel.
– Fogalmunk sem volt, hogy kit takar a pályázatot elnyerő cég. A témát négy, öt testületi ülésen tüzetesen körüljártuk szakértők segítségével, hiszen az önrész is megerőltető terheket rótt volna a településre. Ám amikor megkapták az értesítést arról, hogy az állam az eddigi 85 százalékos uniós támogatás mellé átvállalja tőlük a 15 százalékos saját erő biztosítását is, örültek a lehetőségnek és megszavazták a korszerűsítést – emlékezett vissza.

Kovácsné dr. Faltin Erzsébet örült a pályázatnak, hiszen jelentősen csökkent Mezőhegyes áramszámlája (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mezőhegyes volt polgármestere elmondta, hogy a fejlesztés hatására 50 százalékos csökkenés jelentkezett a közvilágítás áramszámláján. Kovácsné dr. Faltin Erzsébet szerint a város, mindent az előírtaknak szerint tett, hiszen az OLAF-jelentés nem érkezett meg Mezőhegyesre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.