- hirdetés -

Egy robot segítségével igyekszik a rendőrség minél szélesebb körben megismertetni a gyerekekkel a KRESZ alapvető szabályait. A Czina iskola tanulói tátott szájjal hallgatták és bámulták március 7-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Alfa 1 nevű kollégáját.

Rendhagyó módon tanulhattak szerda délelőtt a Czina iskola diákjai, hiszen az Orosházi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója egy nem mindennapi vendéggel látogatott el hozzájuk, egy robottal.

Kis Rozália elmondta, hogy a rendőrség évtizedek óta foglalkozik a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelésével, óvodás kortól egészen a középiskolás korosztályig.
– Egyre modernebb eszközökkel – tabletekkel, mobiltelefonokkal, okostáblával – zajlik az oktatás ma az iskolákban, ezért mi is igyekeztünk lépést tartani Alfa 1 robot segítségével – mondta a rendőrfőhadnagy. 

Megtudtuk, hogy a rendhagyó tanóra a Zebra Akadémia program keretein belül zajlott. Orosházán most vették először igénybe Alfa 1 szolgálatait. Kis Rozália elmondta, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyolc baleset-megelőzési előadója használja a tanulók KRESZ-tudásának fejlesztésére.

Ki tudja mi a teendő, ha a rendőr ezt mutatja a forgalomban? Erre is választ kaptak ma a diákok (Fotó: Rosta Tibor)

Az órán átismételték a kerékpár kötelező­ felszereléseit, megbeszélték a leggyakrabban előforduló közlekedési jelzőtáblák jelentését. A robot bemutatta a forgalomirányító rendőr karjelzéseit is, a baleset-megelőzési előadó pedig elmagyarázta, hogy az adott mozdulatnál mit kell tenniük a gyermekeknek, ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek.

– Azt tapasztaljuk, hogy így jobban megragad bennük az információ már akár óvodás korban is. Ennek köszönhetően a legkisebbek is sokszor tisztában vannak a kerékpár kötelező felszereléseivel. Az ilyen eseményeken igyekszünk a rendőrség oldaláról erősíteni azt a tudást, amit a szülő, a tanár vagy az óvodapedagógus már elmondott nekik – hangsúlyozta.

 

Az órán felhívták a figyelmet, hogy olyan kerékpárral, amelyen nincsenek működő világítások, jó állapotú prizmák ne induljanak el otthonról. Gyalogosként és kerékpárosként is be kell tartani az elsőbbségadás, illetve a kanyarodás szabályait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.