- hirdetés -

Március 6-a az energiatakarékosság világnapja, ekkor a környezettudatosságra, fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet világszerte.

Az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások fokozott használata, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és a környezettudatos életmód az ami ezen a napon a fókuszpontba kerül.
Jelenleg az egyik legsürgősebb megoldásra váró probléma a hagyományos energiaforrások várható kimerülése, ezért fontos, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására. 

Elektronikai készülékeken is szerepelnek energiatanúsítványok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az 1998-ban, Bécsben tartott első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta március 6-a az energiatakarékossági világnap, ami évről évre felhívja a figyelmet a spórolás mellett a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra is. 

Íme pár egyszerű tipp az energia és a  pénz megtakarításához:   

Energiatakarékos izzók

Elsőre jelentős kiadásnak tűnik LED-izzókra váltani a hagyományos körtéket, hosszútávon működő spórolási módszert jelent, akár 80-90%-kal is kevesebbet fogyasztanak a régi izzóknál. Egy kilowatt ára időszaktól függően 35 forint körül mozog. Egy 60 wattos izzó látszólag semmit nem számít, mindössze 0,06 kilowattot fogyaszt, ami napi négyórás világítás mellett 0,24 kilowattot jelent. Ez havonta átlagosan már 7,2 kilowatt, 252 forint, évente 3024 forint. Ez egyetlen izzóra vonatkozik.

Készenléti üzemmód

Az köztudott, hogy az elektronikus eszközök stand by, vagyis készenléti üzemmódban is fogyasztanak némi áramot. Ha például valaki egy készenlétben 4 wattot fogyasztó színes tévét egy napra stand by üzemmódban felejtene, az máris 3,36 forintot jelent. Ha naponta csak egy elfelejtett órával számol valaki, év végére az összeg 51 forintot jelent úgy, hogy közben nem is használta az adott készüléket. Sok háztartásban vannak olyan készülékek is, amelyek egyfajta porfogó funkciót töltenek be a házban/lakásban, mindezt úgy, hogy áram alá van helyezve az adott készülék. 

Hűtő, fagyasztó, bojler – háztartási nagygépek

A háztartásokban megtalálható nagygépek csak úgy falják az áramot. A hűtőgép 0-24 órás szolgálatot teljesít, akárcsak a sok háztartásban megtalálható fagyasztógép, fagyasztóláda, és a bojler. Egy villanybojler fogyasztása állapottól, nagyságtól és használattól függően változik, de a régebbi típusoknál egy 80 literes darab megközelítőleg 5 kilowattot használhat egy nap alatt. Ez 35 forinttal számolva havonta akár 5250 forintot is jelenthet, éves szinten tehát 63 000 forint lehet. A legnagyobb veszélyt ebben a vízkövesedés jelenti, ami akár 20%-ot is hozzáadhat a fogyasztáshoz, tehát ilyen esetben akár évi 12 600 forint is spórolható.

Ne folyjon a víz „világba”

Hajlamosak vagyunk a fogmosás előtt megnyitott csapot a művelet végéig, vagy akár a szokásos reggeli arcmustra alatt is nyitva hagyni. Ezzel nem csak a pénztárcánknak teszünk rosszat, de értékes ivóvizet pazarlunk el nap, mint nap. Remek megoldás egy fogmosópohár beiktatása, ezzel jelentősen visszaszoríthatjuk a pazarlást. Lehetőség szerint mellőzzük a folyó vízzel történő mosogatást, valamint a mosó- és mosogatógépeket is akkor indítsuk el, ha tele vannak.

Pár apró praktikával sokat segíthetünk környezetünkön és pénztárcánkon is. Védjük meg környezetünket és őrizzük meg a jövő generációja számára!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.