- hirdetés -

Havazás és hófúvás miatt adott ki  riasztást Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre. Legalább lepelnyi friss hóréteg kialakulására szinte az egész országban számítani lehet.

Holnap a hideghez egy mediterrán ciklon „jóvoltából” az ország nagy részén havazás is társul. Mivel a fagyos légtömegben a hőmérséklet napközben is jóval fagypont alatt alakul, ezért minden lehulló pihe megmarad majd a tereptárgyakon. Ezért – elsősorban hangulatát tekintve – országos viszonylatban is kemény téli nap elé nézünk – olvasható az OMSZ Facebook-oldalán.

Békés megyében is számítani kell havazásra kedden (Fotó: OMSZ)

Dél felől egyre nagyobb területen kell havazásra számítani, kedd reggelig az ország déli, délnyugati harmadán, felén már öt centiméter körüli, a déli határnál néhol akár a tíz centimétert is meghaladó igen laza szerkezetű porhó hullhat. Napközben tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estére az ország nagy részén már meg is szűnik a csapadék. Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (lepel – 2, 3 cm), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 cm).

A hóval borított tájakon az olykor erős (45-60 km/h) északi, északkeleti szél hófúvást okozhat. Délutántól, estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.