- hirdetés -

Az orosházi általános iskola diákjai és nevelői is csatlakoztak a február 22-én, országos szinten először megrendezett Magyar Parasport Napja felhívásához. A kezdeményezés célja volt, hogy az ép emberek elfogadják és elismerjék a fogyatékkal élőket, a sport által közelebb kerüljenek egymáshoz.

A Lélekmozgató elnevezésre hallgató témanapon a Vörösmarty iskolában testnevelés órákon olyan érzékenyítő játékokat játszottak a tanulók, amelyekkel átérezhették a mozgáskorlátozottak helyzetét. – Az osztályfőnöki órákon az ötödikesek egy rövidfilm kapcsán etikai beszélgetésen dolgozták fel a témát, a hetedikesek pedig A lehetetlen határán című öt magyar paralimpiai bajnokot bemutató dokumentumfilmet tekintették meg – osztotta meg hírportálunkkal Aminné Móricz Márta pedagógus.

Érzékenyítő játék is előkerült a testnevelés órán (Fotó: iskola)

A Magyar Paraolimpiai Bizottság által életre hívott kiíráson az ország több iskolájában a diákok a közel 50 évvel ezelőtt alapított Mozgáskorlátozottak Sport Clubjára is emlékeztek. „A lélek  mozgásban van” – a paralimpia mottója is azt sugallja, amennyiben a lélek mozdul, a szándék, akarat, elszántság, céltudatosság és az érzelem feltör, a testet mozgásra, cselekvésre kényszeríti. Ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges. A Magyar Parasport Napjának két nagykövete volt, Varga Katalin paralimpiai ötödik, világbajnoki hatodik helyezett és Benedek Dalma világ- és Európa-bajnok, olimpikon kajakos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.