- hirdetés -

Minden eddiginél több érdeklődőt vonzott a piactérre szombaton a tizenkettedik alkalommal megrendezett Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye. Nem csak a kilátogatók, de a különböző megmérettetéseken versenybe szállók száma is rekordot döntött.

Azt mondta egy idős bácsi a rendezvénysátorban, hogy a hagyomány nem beteg, nem kell ápolni. Élni kell és tovább adni a következő generációknak, hogy tovább élhessen. Úgy tűnik, Orosházán nagyon sokakban él a kívánság, megismerni és továbbadni értékeinket, hagyományainkat.

Gyúrás

A XII. Hagyományok-Ízek Verseny legfrissebbjei a kolbászgyúró csapatok voltak. Már érkezésünkkor – reggel nyolckor – javában vágták, darálták a húst, állították össze a dekorációt. A mintegy húsz csapat munkáját és persze az elkészült kolbászokat, a dr. Miskucza Mária vezette zsűri értékelte. Már a gyúrás közben többször végig látogatták a csapatokat. Árgus szemekkel figyelték a munkahely kinézetét, rendjét, a higiéniai feltételek meglétét. A zsűrielnök kérdésünkre elmondta, nagyon sokat javultak a csapatok kiállításai a kezdetekhez képest. Mostanra eltűntek a műanyag virágok és egyéb oda nem illő elemek. A gyúrók betartják a higiéniai előírásokat, szépen dolgoznak.

A legnépesebb kolbászgyúró küldöttség a Dél Békés Mentőcsoport alakulata volt. Simonka György országgyűlési képviselő is darálta a húst, gyúrta a kolbászt a többiekkel együtt.

Darálta a húst, gyúrta a kolbászt Simonka György is (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

 – Nem elsősorban a győzelem miatt jöttünk. Szeretnénk egy jó hangulatú napot tölteni együtt. Egy egy ilyen alkalom kedvező arra is, hogy egy kis csapatépítő tréninget rendezzünk, de ilyenkor is készenlétben vagyunk, ha valami katasztrófahelyzet állna elő – fogalmazta meg a nap mottóját a képviselő.

A hangulat már ekkor remek volt, köszönhetően az Orosházi Fúvós zenekar muzsikájának is.

Megnyitó

Tíz órára, a hivatalos megnyitóra már szépszámú közönség gyűlt össze, sokan a reggelit is a hagyományos disznótoros menüből állították össze. A megnyitón, a két Pálinka Lovagrend és hallgatóság előtt méltatta a szervezők munkáját, a hagyományőrzés fontosságát Zalai Mihály, Dávid Zoltán, dr. Rákóczi Attila, dr. Kulcsár László és Kiss Miklós Zsolt államtitkár is. A rendezvényt hivatalosan Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Megnyitójában kiemelte, hogy a jelenlegi, immár a harmadik helyszíne a rendezvénynek, de szemmel láthatóan ezt is hamarosan „kinövi” az orosházi hungarikummá váló Hagyományok-Ízek Verseny.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt (klikk a képre) Fotó:Rosta Tibor)

Amíg a kolbászgyúró csapatok dolgoztak, a művelődési központ koncerttermében a szervezők kihirdették az előzőleg lebonyolított gyermekrajz verseny, pálinka verseny és házi füstöltkolbász verseny eredményeit.

Látvány disznóvágás

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a 11 órakor kezdődött látvány disznóvágásra is, melyet az Orosházi Kolbász Klub, Szilasi H. Tamás vezette böllércsapata mutatott be. Voltak a kíváncsiskodók közt, akik még nem láttak ilyet, de voltak olyanok is, akik egy kicsit nosztalgiázni jöttek. A gyermekekre és az érzékenyebb lelkű felnőttekre való tekintettel a traktor már leölve hozta a feldolgozni való disznót. Szilasi H. Tamás (több böllérverseny győztese)elmondta az érdeklődőknek, hogy az orosházi hagyományoknak megfelelően, orjára bontják a disznót, közben nem használnak baltát, vagy bárdot. Ezúttal a régi szalmás, vagy tekerős fapörzsölős módszert nem láthatták a nézők, de egy szakavatott, nagy hozzáértésről tanúskodó pörzsölést, mosást, bontást, feldolgozást igen.

Kikindai Betyároktól a Fásy Ádámig

Déltájban már lépni sem nagyon lehetett a rendezvénysátorban. Az ebéd mellé a Kikindai Betyárok szolgáltatták a zenét. Igazi délvidéki hangzással (három tambura, hegedű, szinti, szaxofon) szóltak  a magyar dalok.

A délután még inkább az önfeledt jókedvé volt. Gazdára leltek a tombola tárgyak és a szervezők gondoskodtak róla, hogy nívós, a jó szórakozást garantáló fellépők sorjázzanak a színpadon. Krisz Rudi, Szekeres Adrienn, a Fásy Ádám féle Zeneexpressz, mind ilyen volt. Meg is telt zsúfolásig a rendezvénysátor.

Sokan volta kíváncsiak Fásy Ádámékra is (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyt, mint eddig minden alkalommal, az Orosháza és Térsége Gazdakör rendezte. Ezúttal besegítettek a szervezésbe a Petőfi Művelődési Központ dolgozói és ez így együtt nagyszerű eredményt hozott. Az időjárásra sem lehetett panaszunk, mindössze az előd utcai vásárosok életét nehezítette a hegyes északi szél.

A kilátogatók számára nagyszerű élményt nyújtott az egész nap. A kulináris élvezeteken át a kulturális programokig. Várjuk a tizenharmadikat.

A részletes eredménylistával később jelentkezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.