- hirdetés -

Helyi csapatok és sportegyesületek főzőversenyének helyszíne volt augusztus 20-án, délután az Eötvös tér. Gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a nekik tetsző programokat, fellépéseket vagy éppen koncerteket. A hangulatról a Fásy Ádám által szervezett Zeneexpressz is gondoskodott, a versenyen végül a Salsások csapat lecsója bizonyult a legjobbnak.

Augusztus 20-a Orosházán nemcsak a nemzeti ünnep miatt maradt emlékezetes. Azoknak legalábbis biztosan, akik délután az Eötvös-térre látogattak. Ekkor rendezték ugyanis, immár második alkalommal a Gasztrofesztivál a sportolókkal nevet viselő lecsófőző versenyt. A főzés mellett számos más programlehetőség is várt az érdeklődőkre. A gyerekek például az ilyen programokon elmaradhatatlan ugrálóvárat vagy akár az arcfestést is kipróbálhatták, de a rendezvény ideje alatt tartott kiállítást az Orosházi Foltvarró Egyesület is.

Kirakodóvásárok is várták a nézőket, ahol helyi termelők mutatták be termékpalettájukat.
– Fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük kicsit a vidéki életet, a vidéki emberek hagyományait, szokásait, a helyi kézműves termékeket. Így például az Orosházi Értéktár részeit is megnézhetik ma itt az Eötvös-téren, de a Hagyományok Ízek Versenyét is megmutatjuk – nyilatkozta Brlázs Róbert, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Békés megyei területi felelőse.

Több orosházi sportegyesület bemutatója színesítette a palettát. Elsőként a Candy Dance Crew csapata lépett fel, majd az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület bemutatója következett. A CSIKO-BOAT SE versenyaerobik bemutatót tartott, majd az Orosházi Spartacus Birkózó Klub mutatkozott be (ők egyébként a főzőversenyben is részt vettek). Végül a Social Dance Project tánciskola is megmutatta, mit tud.

Mindenki másképp csinálja, de ettől jó és ettől finom

– Az idei már a második alkalom és szerencsére az idő is tökéletes egy délutáni nyári programhoz. Már tavaly is sokan meglátogattak minket és örömmel látjuk, hogy idén is sok csapat jelentkezett. Szeretnénk, hogyha ebből az eseményből hagyomány lenne a későbbi években is és akkor is minél többen jelentkeznének. Szerencsére a pandémiás időszak is szünetel, így az orosháziaknak is tudunk olyan programokat, ahol mindenki megtalálja a számításait a fiataloktól az idősebb korosztályig – mondta Oravecz Nóra, alpolgármester.

A zsűrit Asztalos Gyula szállodaigazgató, okleveles éttermi szakember, Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács és az ezúttal a Blikk séfjeként jelenlévő Fásy Ádám alkotta. Őket kérdeztük meg arról, mik voltak a legfontosabb szempontok a csapatok számára a lecsó elkészítésekor.

– Mindenképpen fontos, hogy magyaros alapanyagai legyenek, egy finom hagyma, paprika vagy paradicsom elengedhetetlen a jó lecsó elkészítéséhez. Utána viszont széles a tárház, rizst, tarhonyát, kolbászt használnak, mi is úgy láttuk, amikor a csapatokat még a verseny elején körbejártuk, hogy ezek az anyagok lesznek meghatározók. Fontos szempont még az ízharmónia, ugyan mindenki másképp csinálja, de épp ettől lesz jó és finom – árulták el.

Az se lenne meglepő, hogy ami lecsónak indul, az töltött káposzta lesz a végére

A főzés közben körbejártuk a csapatokat, megkérdeztük őket, mitől különleges maga a rendezvény, illetve a saját maguk által készített lecsó. A Diákélelmezés csapata első alkalommal vett részt a megmérettetésen.
– Ennek apropójából egy kis különlegességgel készültünk, talán az sem lenne meglepő, hogyha az, ami itt lecsónak indul, töltött káposzta lesz a végén. De viccet félretéve, a szlogenünk a következő: Csak az jöjjön, aki bírja. Szóval mi elsősorban olyat készítünk most, amit nem akárki és nem akárhogy tud megenni. Lehet, hogy csípős lesz, lehet, hogy sós, azt majd a zsűri eldönti, a mi célunk a top 3. Összeszokott csapatról van szó, megvan a munkamegosztás, bízunk benne, hogy remekül fog sikerülni ez a nap – nyilatkozta Vincze Tibor, a Diákélelmezés vezetője.

AZ OMTK-ULE szintén először csatlakozott a kezdeményezéshez, a vezetőedzője Buza Barnabás elmondta, edzők, elnökségi tagok, szülők és gyerekek is kiveszik a részüket a csapatmunkából.
– Egy igazi tótkomlósi és Sziget utcai lecsó készül nálunk, az egyesület egyik elnökségi tagja és egyik kollégám, Czollner Gábor és Lövei Roland ízlése és tudománya szerint – mesélte.

Az Orosházi FKSE csapatkapitánya Németh László is örömét fejezte ki, hogy itt lehetnek a csapattársaival. Mint mondta, szeretik a pályán kívül is együtt tölteni idejüket, így a mostani rendezvény a csapatépítés szempontjából sem utolsó. Egy fontos kérdést azonban állítása szerint még nem döntöttek el tojásos és kolbászos lecsójuk elkészítése közben.
– A főszakács nevét nem árulhatom el, mert még nem tudták a többiek eldönteni, így egyszerre négyen töltik be ezt a tisztséget – tette hozzá.

Az élet is édes, ennek megfelelően főztünk

Ezt már az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke, Szél Attila árulta el nekünk, mint ahogy azt is, hogy bár a tavalyi, számukra harmadik hellyel záruló versenyen is jól érezték magukat, idén még jobb a hangulat, ami esetükben sem utolsó szempont a csapatösszetartás terén.
– A tavalyi főztünk erős és roppanós volt, a hagyományainkat továbbvéve meghagytuk a roppanóst, de ezúttal egy kis édes-savanykás ízt is tettünk bele – hangsúlyozta.

Az OXXO Energy Orosházi NKC korábbi vezetőedzője, Papp László is visszalátogatott augusztus 20-án Orosházára, és ha már itt volt, természetesen ő is beszállt a versenybe.
– Mindenképpen jöttünk volna meglátogatni a barátainkat, de egy nagyon kellemes meglepetésben volt részem azzal, hogy indítottak itt egy csapatot a becenevemmel, Papec névvel. Én amúgy is annak vagyok a híve, hogy egy kellemes környezetben egy ilyen gasztronómiai élménnyel és egy kis italozással, barátkozással mulassuk a napot – tette hozzá.

A Salsások főzték a legfinomabbat

Közben fokozatosan berobogott az Eötvös-térre Fásy Ádám Zeneexpressze, melynek keretében fellépett többek között Takács Nikolas, Singh Viki, Bebe később pedig Varga Viktor, Jankó és a Digitál Együttes. Végül hosszas kóstolás és tanácskozás után a zsűri is eredményt hirdetett. Döntésük alapján a legjobb lecsót idén a Salsások csapata készítette, a második helyet az Asztaliteniszesek, a harmadikat pedig a Diákélelmezés csapata szerezte meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.