- hirdetés -

Hétfő délután a Pacsirta utcai Pártok Házában gyűlt össze a szakértőkből álló négytagú zsűri, hogy a pálinkák után, a beküldött füstölt kolbászok, szalámik minőségét is elbírálja.

Mint az elmúlt években mindig, most is Dr.Miskucza Mária, a budapesti Bálint-Analitika Vizsgáló Laboratórium Élelmiszer osztályának vezetője irányította a zsűri munkáját.

Amint azt a Táncsics Mihály Gimnázium egykori diákja kérdésünkre elmondta, mindig szívesen jön Orosházára. Szereti a várost és az itteni munka is egyre élvezetesebb.
– Egyre jobb a verseny. Évről-évre többen jönnek és nagyobb, a minőséget tekintve pedig nívósabb az elbírálandó kolbászok felhozatala. A szárazkolbászok bírálata során a házi készítésű, füstölt kolbászokat és szalámikat, valamint a nagyüzemi gyártású kolbászokat minősítjük. Nincs egyszerű dolgunk, hisz a mintegy száznegyven minta értékelése felelősségteljes feladat – tájékoztatott a kolbász-zsűri elnöke.

A dr.Miskucza Mária vezette, Molnár Imre hentesmester, Fánczi István élelmiszermérnök, valamint Légrádi Csaba, a Gallicoop Zrt. nagyszénási kirendeltségvezetője alkotta zsűri a vizsgálat során először a kolbászok küllemét, kinézetét, megjelenését pontozta.

A szép metszéslap, a végső pontszám fontos része (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A magyar ember szemre vásárol, tehát fontos a külcsín. Ezután következik a termék megvágása. A metszéslap egyenletességét, az állományt szemrevételezzük, majd jöhet az illat és a kóstolásos ízvizsgálat. Egy-egy termék kóstolása után egy falat kenyérrel és némi ásványvízzel tartjuk formában az ízlelőbimbókat. Mindegyik kategóriát külön pontozzuk és a végén összesítjük az adott pontokat. Az összpontszám dönti el, hogy az adott termék méltó-e valamelyik kategóriára. Lesznek kolbászok, melyek nem minősülnek, és lesznek szép számmal bronz-, ezüst- és aranyérmes kolbászok, szalámik is – tette hozzá Miskucza Mária.

A minősítés során a zsűri tagjai feljegyzik az adott minta jellemző hibáját, esetleg hibáit, és az értékelésnél jó tanácsként elmondják a készítőnek.

A kolbász-mustra végeredményét szombaton, a Hagyományok-Ízek Verseny keretében hirdetik ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.