- hirdetés -

Tradicionális orvos famíliából származik, Orosházán úgy emlegetik őket, hogy a „doktorok családja”. Bár kacérkodott a sebészettel, végül háziorvos lett, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott. Ezt követően édesapja mellett szerzett tapasztalatot, majd önálló praxist alakított ki.

Már édesapja pályaválasztásában is szerepet játszott a családi tradíció: dr. Dani Győző életében ugyanis meghatározó volt a szintén orvos dr. Dani Lajos. De a nagybátyja, unokatestvérei, valamint bátyja révén doktorok egész sorát nevelte fel a Dani család.
– Így valamelyest nekem is eleve elrendelés volt ez a hivatás, de legalábbis nagyban befolyásolta a döntést – kezdi a beszélgetést dr. Dani Gergely. – Igaz, hogy szemeztem más dolgokkal is, azonban alapvetően kezdettől az orvosi pálya lebegett előttem. Nem azonnal vonzott, de hozzászoktam, ebben nőttem fel, láttam többé-kevésbé, hogy miből áll és mivel jár – fogalmaz.

Adódik a kérdés, hogy mivel jár?

–Lemondással mindenképp – hangzik a rövid válasz. – Tapasztaltam ezt többféle szemszögből. Édesapámat látva, aki hétvégenként is járt betegekhez, és sok mindent elvállalt, illetve én sem unatkozom – mondja.

Az egyetem elején még elsősorban a sebészeti szakirány vonzotta (Fotó: Rosta Tibor)

Azt gondolnánk, hogy nem csak az orvosi, de a háziorvosi pálya is magától értetődő volt számára, pedig nem. Az egyetem elején még elsősorban a sebészeti szakirány vonzotta.
– De aztán úgy láttam én is jobbnak, hogy a háziorvoslást válasszam. Édesapámtól így kapom a legtöbb segítséget, ami azért is sokat jelent, mert az elindulás egyáltalán nem könnyű – indokolja a döntést. – Úgy gondolom, alapvető probléma itt Magyarországon, hogy a kezdő orvosok rendkívül nehéz helyzetben vannak. Amint szereznek úgy 5-6 éves szakmai tapasztalatot és leszakvizsgáznak, egyszerűbbé válik a helyzet. Ennyi idő azonban mindenképp szükséges egy praxis kiépítéséhez, illetve a kellő tudás megszerzéséhez. Rezidenséként elég kiszolgáltatott helyzetben vagyunk és, ha nincs szülői anyagi háttér, akkor elindulni majdnem lehetetlen – világítja meg Dani doktor a kihívásokat, amivel kezdőként minden háziorvosnak szembe kell néznie.

Nem véletlen, hogy az egyetemi évfolyam harmada külföldön kezdett el dolgozni. A középiskolás osztálytársai pedig majdnem mind elhagyták a várost.
– Pedig emlékszem, nem ábrándoztunk ilyesmin, senkinek nem voltak a pályaválasztás előtt efféle elképzelései, végül mégis a távozás mellett határozták el magukat. Sokan sajnos kényszerből, munkahely miatt.

Dani Gergely elhivatottan gyógyít (Fotó: Rosta Tibor)

Dani Gergely azonban maradt Orosházán, annak ellenére, hogy a nagyvárosok, például Szeged őt is csábították. Mára tisztán látja maga előtt a pályát, és szereti a hivatását.
– Főként az ad erőt, amikor egy páciens az alkalmazott terápia vagy a tanácsaim hatására meggyógyul. Amikor megkérdezem a pácienst, hogy van, és azt válaszolja, köszönöm jobban – fogalmazza meg röviden, mikor érzi elégedettnek magát a rendelőben.

Hozzáteszi, a társadalom jó része még mindig kevéssé egészségtudatos, sok a beteg, de kevesen fogadják meg az orvos utasításait, ezért nagy szükség van a motivációra. Emellett türelemre, empátiára, odafigyelésre, és persze szaktudásra is. Dani Gergely mindezek birtokában elhivatottan gyógyít, ami abban is megmutatkozik, hogy a háziorvoslással párhuzamosan végzi a foglalkozás egészségügyi szakképzést, de a sportorvosi szakvizsga szintén tervben van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.