- hirdetés -

Nagy változások várhatók az autós műszaki vizsga szabályozásában.

A Napi.hu információi szerint a jogszabály szigorítja a vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat. Új szabály, hogy a vizsgabiztos nem vehet saját vagy hozzátartozója tulajdonában lévő jármű műszaki vizsgálatán, biztosítva az összeférhetetlenség-mentességet, valamint díjazásuk sem kapcsolódhat a műszaki vizsga eredményéhez.

A rendelet tartalmazza még a műszaki vizsga során észlelt hibák rangsorát. Így kisebb hibák a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősebben nem befolyásoló kisebb hiányosságok jelentenek, esetükben még meg lehet adni a műszaki engedélyt. Komoly hibát a közúti forgalom többi résztvevőjét is veszélyeztető, veszélyes hibát pedig a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt okozó hiányosságok jelentenek. Utóbbi esetben nem használható tovább a jármű.

 

A forgalmi engedély érvényességét legfeljebb 2 hónappal hosszabbíthatja meg a közlekedési hatóság (Forrás: dunaauto.hu)

A komoly hibák esetében két szabály is érvényben van. A rendelet szövege szerint, ha az adott jármű az időszakos vizsgálat követelményeinek nem felel meg komoly hiba miatt, a forgalmi engedély érvényességét legfeljebb 2 hónappal hosszabbíthatja meg a közlekedési hatóság és elektronikus úton is közli ezt a nyilvántartóval. A melléklet szerint viszont már komoly hiba vagy hiányosságok esetén is úgy kell tekinteni, hogy a jármű nem felelt meg. Ebben az esetben az első vizsgálat után 2 hónappal újabb vizsgálatot kell végezni.

Azoknak pedig, akik használt autót hoznak be külföldről, idén május 20-tól az eladó országában a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított „Műszaki Vizsgálati Bizonyítványt” kell bemutatnia.

A bizonyítvány adatait elektronikus úton kell továbbítani a közlekedésért felelős miniszter részére, az adatokat pedig legalább 3 évre meg kell őrizni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.