- hirdetés -

A Petőfi Művelődési Központban tartotta meg az orosházi Mohácsy Mátyás kertbarát klub az idei év második találkozóját február 5-én. Ezúttal a gyümölcsfaültetésről beszélgettek a városi klubtagok.

Az orosházi kertbarát klub 1965-ben alakult mintegy 160 fő részvételével, ámbár az évtizedek során a tagok létszáma 20 főre apadt. Az 1970-es években vették fel dr. Mohácsy Mátyás nevét. A békéscsabai születésű gyümölcskertész és egyetemi tanár korának legfejlettebb kertészeti tudományával bővítette az üzemi termelési ismereteket. Munkásságát 1949-ben Kossuth-díjjal ismerték el, emlékezete nem csak a megjelent könyveiben, de materiális és eszmei formában is tovább él: Békéscsabán és Budapesten mellszobrot állítottak Mohácsy Mátyás emlékének, illetve utcák és intézmények viselik nevét.

A Mohácsy Mátyás kertbarát klub elnöki tisztségét immáron harmadik éve Hegedűs Imre tölti be. Az orosházi hobbikertész az Oroscafenak elmesélte, hogy minden hónapban találkoznak a klubtagok. A találkozók célja, hogy praktikákat, tapasztalatokat osszanak meg egymással a gyümölcs- és növénytermesztésről, továbbá növényvédelmi programokra is érkeznek vendégelőadók. Az összejövetelek általában műhelymunkára hasonlítanak, amelyeken 16-18 személy állandó jelleggel részt vesz, s ha az időjárás engedi, akkor egymás kertjeibe is ellátogatnak. Az orosházi klub vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a tagok között vannak őstermelők, így akár a piacon is vásárolhatunk termékeikből.

Gyümölcsfákról tanácskoztak (Archív fotó: Rosta Tibor)

A tegnapi kertészklubon a gyümölcsfaültetésről beszélgettek a Petőfi Művelődési Központban. Hegedűs Imre elmondta: először azt kell kitalálni, hogy milyen gyümölcsfát ültetünk. Jóllehet nem mindegy hova telepítjük. Az önkormányzati rendelet szerint például a telkünk kerítésétől számítva 80 centiméterre lehet elültetni málnabokrot, mogyorófát két méterre, őszibarackfát három méterre, míg dió és almafát öt méterre. Ez azért fontos, hogy ne lógjanak át a fák lombjai a szomszédos telkekre. Szóba került továbbá a megfelelő körülmények biztosítása: érdemes egy 2-3 méter mély gödröt ásni a fiatal facsemetének, amelyet 1-2 évig mindenféleképpen kell locsolni, hogy egészségesen kifejlődjön. Ha a gyökér szépen fejlődik, akkor nőhet nagyra a lombozat.

Az orosházi Mohácsy Mátyás kertbarát klub következő rendezvényét február 19-én tartja, ahol dr. Szemenyei Gabriella tart előadást a kertészeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.