- hirdetés -

Hazai közönség előtt mutatta be legújabb verseskötetét Zilahi Anna. A bemutatón megtelt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár.

A bálna nem motívum, ezt a címet adta legújabb verseskötetének Zilahi Anna. Nem véletlen a bálna megjelenése a műben, a fiatal orosházi költő szenvedélyesen vonzódik az állatvilághoz, gyermekként óceánbiológus szeretett volna lenni. Sajátos költészete, világnézete magával ragadja és gondolkodásra készteti az olvasót. A hazai közönség örömmel fogadta a könyvbemutatót. A költő számára ismerős és szeretett személyek töltötték fel a városi könyvtárat. Egykori tanárok, iskolaigazgató, rokonság, barátok és helyi irodalomkedvelők üdvözölték a hazájától elszakadt ifjú költőt.

A Költészet Napján jelent meg a kötet még 2017 áprilisában (Fotó: Rosta Tibor)

Zilahi Anna beszélt a múltról, a jelenről, visszaemlékezett orosházi éveire és művészetének kibontakozására is. Hihetetlennek tűnhet, de túl van már egy alkotói válságon is, elmondása szerint őt is meglepte, hogy fiatalon ezzel kellett szembesülnie. Bejárta európát, élményeket és ihletet szerezve.
Legújabb kötete, A bálna nem motívum, még 2017 áprilisában jelent meg Költészet Napjára, a Magvető kiadó gondozásában.

-A kötetben a bálnát járom körül, ami értelmezhető Babits Mihály Jónás könyve felől, de a bálna különböző értelmezhetőségei felől is. A bálna már gyermekkorom óta nagyon fontos állat számomra. Korábban óceánbiológus szerettem volna lenni, de ez csak egy gyermeteg ábránd maradt. Ezt a vonzódást még tovább mélyítette Babits, valamint Krasznahorkai László művészete. Általános iskolás korom óta írok, de azokat a verseimet, melyeket mai napig elfogadhatónak tartok, azt az érettségihez datálom – mesélte az OrosCafénak Zilahi Anna.

Mesélt a múltról, a jelenről és a bálnáról (Fotó: Rosta Tibor)

A harminc vers közül többet is kiemelt számára kedves műként, többek között a Hallgatást és a Vehiculum kiüresítése című verseket. Az utóbbi iromány a legutolsó verse, ezért tekinti fontosnak.
A bemutató alatt lehetőség nyílt egyfajta kvíz kitöltésével megnyerni egy példányt a verseskötetből. A pódiumbeszélgetésen Zilahi Anna életének állomásai, eseményei alapján a kérdőív kitöltője dedikáltathatta a könyvet. A bemutató után hosszas sor kígyózott a költőig. Mindenkinél volt egy-egy példány a bemutatott kötetből, melyet dedikáltattak a költővel.
Zilahi Anna a bemutató végére kicsit feloldódott a kezdeti izgalmakból, de elmondta, nagyon izgult a bemutató előtt és alatt.

Hosszú utat tett meg művészetében, és úgy gondolja, sok esetben jól döntött a múltban, hogy ezt a verseskönyvét egy neves kiadó vette gondozásába. Az olvasónak pedig jó észben tartani: A bálna bizony nem motívum!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.