- hirdetés -

Több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a tavalyi 4 millióhoz képest 1 millióval várható több.

A mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a tervezetet a NAV. Egy ajánlatnak számít ebben az esetben a tervezet, ami nem válik automatikusan bevallássá. Ki kell egészíteni önálló tevékenységből származó, illetve őstermelői bevételekkel, költségekkel.

Az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használja fel a NAV. A bevallási tervezet alapján elkészített szja-bevallásnak május 22-e a benyújtási határideje. Ha nem egészítik ki, vagy nem módosítják az adóbevallási tervezetet, nem válik május 22-én automatikusan személyijövedelem-adó bevallássá. Erre azonban a kitöltő program személyesen figyelmezteti az adózókat.

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közleménye szerint, ha az őstermelő éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot és nem volt más adóköteles jövedelme, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Az elkészített tervezeteket 2018. március 15-től elektronikus formában teszik elérhetővé a NAV Ügyfélkapuján keresztül. Akinek pedig nincs ügyfélkapuja, a tervezet postázását március 19-ig kérheti levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványban (BEVTERVK), az ügyfélszolgálatokon vagy a 1819-es hívószámon.

Az SMS esetében az SZJA rövidítés mellé az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.

Aki pedig maga szeretné elkészíteni, a NAV honlapjáról töltheti le vagy az ügyfélszolgálatokon tudja beszerezni a 17SZJA nyomtatványt. A bevallás elkészíthető a webes kitöltő felületen is, mely elérhető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu/szja/szja), valamint a kormányzati portálról (www.magyarorszag.hu).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.