- hirdetés -

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már most januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket. A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményének a segítségével most megmutatjuk, mire érdemes még odafigyelni.

Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítésére, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert a munkáltató – a mellőzésről szóló nyilatkozat hiányában automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt a fiatal 25. életévének betöltéséig.

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb, a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA, amit ide kattintva lehet megtekinteni). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun) van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot emellett papíron, amit aláírva, két példányban, személyesen kell átadni a munkáltatónak. Az ajánlott nyilatkozatminták és kitöltési útmutatók letölthetik a NAV honlapjáról.

– Aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesíteni szeretné a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe. Újdonságnak számít, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye esetében ettől az évtől lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Aki ezt jelöli a nyilatkozaton, annak nem kell minden évben új nyilatkozatot tennie, nyilatkozatát a munkáltató mindaddig figyelembe veszi, amíg a magánszemély nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését.

Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti igénybe. Továbbra is évente kell nyilatkozni a családi kedvezményről és a 30 év alatti anyák kedvezményéről. A beteg gyermeket nevelő családok számára is jár családi kedvezmény. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66 670 forinttal emelkedik havonta – sorolta a tudnivalókat sajtóközleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 25 év alatti fiataloknak és a 30 év alatti anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmek után a kedvezmény havi összegéig. Ez 2024-ben 576 601 forint, ami 86 490 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 88 900 forint, ami a gyakorlatban havi 13 335 forint adómegtakarítást jelent.

A szervezet honlapján (ide kattintva) bővebb információkat is találhatunk a részletekről a „Kedvezmények, adómentes juttatások” című fejezetben, de a NAV infóvonalán, a 1819-es számon is kérhető felvilágosítás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.