- hirdetés -

Bázisiskola, vizsgaközpont, rezidens- és tehetségközpont. Néhány a Táncsics Mihály Gimnázium által kiérdemelt címek közül, amelyek mind egyetlen célt szolgálnak: a tehetséggondozást. Ennek lehetőségeiről beszélgettünk Blahó János igazgatóval.

A Táncsics Mihály Gimnázium, Békés megye egyik legrégebbi középiskolája szerteágazó kapcsolatrendszerrel bír. Többségük a kezdetek óta jelen van az intézmény életében.
– A Szegedi Tudományegyetemmel Keller József néha igazgató indította el az együttműködést, ami aztán bázisiskolai kapcsolattá fejlődött – kezdi Blahó János. – 2010-ben adódott a lehetőség, hogy gyakorlóiskolává váljunk, ez azonban rajtunk kívül álló okokból meghiúsult, 2011-ben viszont létrejött helyette egy rezidens iskolai megállapodás. Ez keretet biztosít a tehetséggondozásnak olyan szempontból, hogy létrejön egy oktatási ív – vázolja az egyik legfontosabb eredményt.

Az ív annyit jelent, hogy az óvodától a diplomáig vagy a munka világáig követhető és tervezhető a gyermek útja a rendszerben. A legtehetségesebbeket már középiskolás éveik alatt örömmel látják az egyes tanszékek a Szent-Györgyi Program keretein belül.
– Az egyetem ezt Nobel-díjas tudósokkal hozta létre, és elvárás, hogy a bekerülő gimnazisták angolul ismerjék a tantárgyakat, emellett versenyképes informatikai tudásra és kreativitásra is szükségük van. Örömmel mondhatom, hogy a tanulóink egyre sikeresebbek, most már nemzetközi versenyeken kopogtatnak – emeli ki az igazgató az iskola egyik legfontosabb vívmányát.

Az igazgatót örömmel tölti el, hogy az iskola diákjai egyre sikeresebbek (Fotó: Rosta Tibor)

Ami az egyik legnagyobb lehetőség is – mondja Blahó János, mivel diákjaik, egykor szintén táncsicsos professzorok vezetésével bekapcsolódhatnak bizonyos, az egyetem laborjaiban folyó kutatásokba.
– Ezen túlmenően a vendégtanárként eljönnek hozzánk órákat tartani, és a tudományos élet aktualitásai mellett egy olyan személetet és motivációt, valamint a személyes mentorálás lehetőségét hozzák magukkal, amit megint csak nem mindenütt kapnak meg a középiskolások – teszi hozzá.

Az felsőoktatási kötelékek mellett az Orosházán működő cégekkel, így a Guardiannal és a Linamarral is kiváló kapcsolatot ápol az iskola, nemrégiben pedig elindult az együttműködés a Doherty Hungary Kft-vel.
– Áttekintettük, hogy ők mit tudnak ajánlani és mi mit tudunk adni. A keretet a társadalmi felelősségvállalás programja adja. A cégek a duális szakképzéssel járulnak hozzá oktatásunk sikerességéhez, mi pedig amellett, hogy igyekszünk megfelelni a társadalmi elvárásoknak, illetve társadalmi küldetésünknek, arra törekszünk, hogy jó szakembereket adjunk nekik – foglalta össze a lényeget Blahó János.

A tudatos pályaorientációt a továbbtanulásért felelős pedagógusok mellett iskolapszichológus és a cégek „Nyitott kapu” akciója is segíti. Ez utóbbi arra szolgál, hogy a diákok közvetlen közelről találkozzanak a valódi munkakörnyezettel és a velük szemben támasztott elvárásokkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.