- hirdetés -

Ha a lábad már nem bírja – fuss szívből! Így hangzik a BSI (Budapest Sportiroda) 2017 nyarán kinevezett Orosházi futónagykövete, Szöllősi Ágnes, futással kapcsolatos jelmondata. Az ifjú nagykövettel beszélgettünk munkáról, futásról, egészségről, tervekről.

A futással 2012-ben kezdett ismerkedni. Csak úgy, a maga szórakoztatására, az egészsége érdekében húzott futócipőt. Először kisebb távokat vállalt, később folyamatosan emelte az egykori OMTK pályán lefutott körök számát. Amikor már kezdett monotonná válni a körözés, akkor váltott az utcai futásra.

– Eleinte sokan megnéztek, mikor futottam. A biztosan mindenki által ismert, „na ennek sincs ki a négy kereke” tekintetekkel találkoztam. Mostanában már változott a helyzet. Sokan köszönnek, néha még biztatnak is. A Linamarnál dolgozom kereskedelmi koordinátorként. Hetente két három alkalommal tudok a munka mellett időt találni a futásra. Mostanában az egészség mellett, már a versenyekre készülés is szempont – kezdi a mesélést Szöllősi Ágnes.

Első versenyére 2016-ban nevezett, azóta több kevesebb rendszerességgel ott van a különböző félmaratonok rajtjánál, tavaly nyáron pedig örömmel vállalta és vette át Jónás Mónikától az Orosházán megüresedett futónagyköveti pozíciót. Szeretné, ha városunkban is egyre élénkülne a futó élet, egyre többen törődnének többet testi lelki egészségükkel, erőnlétükkel.

Nem csak a verseny számít. Gyertek, fussatok velem! (Fotó: Szöllősi Ágnes)

I. Télűző Farsangi Futás

– Február tizenhetedikére szervezzük az idei első nagyobb közös futásunkat. Nagyon szeretném, ha a nagy múltra visszatekintő Mikulás futáshoz hasonló népszerűségű és később hagyománnyá váló tél végi rendezvény válna belőle. Futással űzzük el a telet és ha már farsang időszak van, a jelmezben érkező futókat külön is díjazzuk. Zsíros kenyér, tea, farsangi fánk és emléklap mindenkinek jut majd – folytatja lelkesen a nagykövet.

Az ilyen nagyobb rendezvények megvalósítása rengeteg szervező munkával jár, hisz a verseny útvonalának biztosítása, ennek engedélyeztetése, az esetleges frissítő pontok elhelyezése, ezekre a megfelelő személyzet összetoborzása, eligazítása mind komoly feladat és egyedül végzi. Szívesen teszi, de a kiemelt események mellett vannak még tervei.

– Szeretnék együtt futó kisebb baráti közösségeket összehozni, hisz ez a sport is kellemesebb, ha nem egyedül van az ember. Jó lenne, ha majd a rossz idő elmúltával, mikor az emberek a futópadról kijönnek a szabadba, minél több ilyen kis közösség formálódna és futna együtt több-kevesebb rendszerességgel, hisz a mi sportunkhoz csak két dolog kell: az elhatározás és egy pár jó futócipő – mondja zárásként, mosolyogva Ági.

Szöllősi Ágnes futónagykövethez bátran fordulhat mindenki, akinek kezdőként tanácsra van szüksége, aki unja a magányos futásokat, keresi a hasonló érdeklődésűek társaságát. A BSI Futónagykövetei internetes oldalon megtalálható városunk nagykövetének elérhetősége is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.