- hirdetés -

Több szociális támogatás összege is emelkedik január elsejétől. Emelkedik az ápolási díj összege, nő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, valamint a rászoruló időskorúak járadékának és a közgyógyellátásnak a jövedelemhatára. Havi 50 ezer forintos támogatást kapnak a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok is.Az ápolási díj alapösszege január 1-jétől öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető. Ez segítséget nyújt azoknak, akik az otthoni tevékenységük mellett a munkaerőpiacon kevésbé tudtak, vagy tudnak jelen lenni, ami miatt alacsonyabb összegű nyugdíjra jogosultak – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkársága.

A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás. A tartós ápolást végzők időskori támogatása az ápolási díjjal együtt is folyósítható. A havi 50 ezer forintos összeget az a nyugdíjas kaphatja, aki gyermekét legalább húsz éven keresztül otthon gondozta, és ezalatt legalább egy évig emelt szintű, vagy kiemelt ápolási díjat kapott. A támogatást az öregségi nyugdíj ügyében a járási hivatalnál kell igényelni.

A rászoruló idős személyek részére nyújtott időskorúak járadékának jövedelemhatára, valamint a közgyógyellátás jövedelemhatára is 5 százalékkal emelkedik. Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összege átlagosan három százalékkal nő. Változik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára is, mely az öregségi nyugdíjminimum 130-140 százalékáról 135-145 százalékára emelkedik január 1-jétől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.