- hirdetés -

Összegyűjtötték köznevelési értékeiket a megyei iskolák. Az orosházi kezdeményezés célja, hogy maradandóvá váljanak kincseink és hozzájáruljanak a következő nemzedék magyarságtudatához. 

Örököse vagy őseid kincsének és rajtad a sor megőrizni őket – ezzel a Babits Mihály-idézettel nyitották meg Békéscsabán, december huszadikán a Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogramjának záró rendezvényét. 
Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium intézményvezetője, dr. Blahó János ötlete, elképzelése nyomán és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Békéscsabai Tankerületi Központ júniusában pályázati felhívásban értesítette Békés megye valamennyi köznevelési intézményét, hogy küldjék meg, mutassák be kiemelten meghatározó jelentőségű, egyedi, különleges szellemi vagy tárgyi köznevelési értékeiket. Ennek célja, hogy feltárjuk, maradandóvá tegyük az olyan értékeket, melyek jelentősen öregbítik a megye hírnevét, növelik nemzetünk megbecsülését – ismertette Fésűné Bálint Gizella.
Elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatára a Békéscsabai Tankerületi Központ kidolgozta a Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogramját. A program eredményeiről tájékoztatják az Emberi Erőforrások Minisztériumát és bíznak abban, hogy ez a Békés megyei program országos méretűvé szelesedik 2018 januárjától.

Orosházáról indult a kezdeményezés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Blahó János igazgató elmondta, az ötlet egy, a 16. századból származó könyv restaurálásából származik. Arra gondoltak, hogy minden iskolának van valamilyen értéke, ezért jó lenne elindítani egy ilyen programot. Országosan egyedülálló módon indult el. Az 1589-ben nyomtatott perikopáskönyv nyomdai ívei, a Táncsics Gimnázium könyvtárának legértékesebb kiadású kötete. A hagyományőrző tevékenységnek köszönhetően a könyv teljes kötete olvashatóvá vált.

15 köznevelési értéket nyújtottak be öt Békés megyei településről. A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2017 november 28-án áttekintette a köznevelési értékeket és javaslatot tett arra, hogy a köznevelési érték Települési, Megyei, Magyar Értéktárban, vagy a Hungarikumok Gyűjteményében foglaljon méltó helyet. Erről levélben tájékoztatják az intézményeket.

Orosházi értékek

Orosházáról három iskola és egy alapítvány nyújtotta be értékeit. Az orosházi Táncsics Gimnázium három értéket nyújtott be a pályázatra. A Vinculum Szabad Egyetem az Evangélia et epistolae dominicorum festorum dierum totius anni című 16. századi könyvet és az Orosháza jelesei DVD-sorozatot. Szintén orosházi értéket mutatott be az Orosházi Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A régi korhű katolikus emlékterem szellemiségét és tárgyi eszközeit tárta a rendezvényen résztvevők szeme elé.

Tizenöt köznevelési értéket nyújtottak be öt Békés megyei településről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Kodály Zoltán gyermekkara és a kicsinyek kórusa közel száz fős, több mint hatvan éves múltra tekint vissza. Orosházáról egy alapítvány is nyújtott be értéket. Az Alapítvány a Gyors és Gépírásért muzeális írógépgyűjteményt őriz az utókornak. A gyűjtemény többsége még ma is üzemképes.

Logó tervezési pályázat

A Nemzeti Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogram logójának megtervezésére írtak ki pályázatot a Békéscsabai Tankerületi Központ 35 intézménye részére. A logó a minta program arculatában, online felületein, rendezvényein és minden tevékenységében megjelenik. A táncsicsos diákok itt is jeleskedtek. Az első helyezett a Táncsics Mihály gimnázium diákja Monostori Tamás Bence lett. Második a Táncsics Stúdió. Harmadik Ravasz Tamás szintén táncsicsos diák, illetve a különdíjat is a Táncsics Gimnáziumból Dér Dorottya és a Táncsics Diákönkormányzata vihette haza.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.