- hirdetés -

A piactéren mutatta be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy az apró figyelmetlenség is mekkora kárt tud okozni az ünnepek alatt. A nagyobb konténerbe kialakított szobát, alig két perc alatt lepték el a lángok.

Több óvodás és iskolás csoport kíváncsi tekintete kísérte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a december 15-én tartott figyelemfelkeltő szimulációját.

–  Karácsonykor egyre nagyobb veszélyt jelentenek a felügyelet nélkül hagyott csillagszórók és egyéb karácsonyfadíszek, könnyen kialakulhat ilyenkor egy lakástűz. A konténerbe egy szobát rendeztünk be, amivel bemutatjuk, hogy milyen gyorsan tud továbbterjedni a tűz – tájékoztatta az OrosCafét Baráth János, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

Pár perc alatt az egész konténer lángba borult (Fotó: Rosta Tibor)

A tűz terjedését bemutató eseménysor alatt gyorsan kiderült, miért is érdemes odafigyelni. A csillagszóró meggyújtása után alig 1 perc kellett a fenyőfa leégéséhez, majd a tűz gyors terjedésével nem sokkal később már az egész konténer lángokban állt. 

A katasztrófavédelem óva intett mindenkit attól, hogy saját maga próbálja eloltani a tüzet, főleg, ha a lángok percek alatt elterjednek a házban. Ilyenkor csakis a tűzoltóság értesítése és vészhelyzet esetén a lakás elhagyása számít okos döntésnek.

A tavalyi bemutató így nézett ki:

 

Nem Orosháza az egyetlen helyszín, ahol ilyen jellegű bemutatóval próbálják felhívni a figyelmet. December 16-án Mezőberényben, 17-én pedig Szarvason várható hasonló szimuláció.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.