- hirdetés -

A Munkáltatói HR Klub soron következő rendezvényén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) foglalkoztatási helyzet javításának érdekében kiírt pályázatát és a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” központi munkaerőpiaci programot ismertették a megjelent munkáltatókkal.
A Munkáltatói HR Klub 2016-ban kezdődött az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának szervezésében. A programsorozatot azzal a céllal indították el, hogy az orosházi munkáltatók széleskörű tájékoztatást kapjanak az aktuális támogatásokról, intézkedésekről, illetve a munkáltatók elmondhassák észrevételeiket, javaslataikat a foglalkoztatási osztály munkatársainak, valamint, hogy a járás munkáltatói tapasztalatokat cseréljenek a mindennapi munkaerő-gazdálkodás területét érintő kérdésekben, ezzel is elősegítve az ilyen szintű együttműködést.

Az idei év utolsó rendezvényét december 12-én az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának tárgyalójában szervezték meg, ahol elsőként Solti Lajos, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának TOP koordinátora a TOP 5.1.1-15-BS1-2016-00001 kódszámú „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” nevű projektet prezentálta az érdeklődőknek.

A Békés Megyei Önkormányzat, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit kft. közreműködésében megvalósuló programot 2016-ban indították 2,4 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázatba bevont álláskeresők minimum létszámát 1559 főben határozták meg, természetesen ez a szám a források kimerüléséig tovább növekedhet.

A megyei program célja, hogy az állami, önkormányzati, gazdasági szereplők együttműködését elősegítsék, továbbá növekedjen a foglalkoztatás. Kiemelt cél a hátrányos helyzetű álláskeresők, inaktívak bevonása, részükre szolgáltatási és támogatási projektelemek biztosítása. Elhelyezkedésük elősegítése érdekében többek között képzési támogatást, illetve az őket foglalkoztató munkáltatók számára a bérköltségekre nyújtanak anyagi támogatást.

A munkáltatók részére nyújtható bérjellegű támogatás időszaka háromtól nyolc hónapig, a mindenkori bruttó minimálbér (127 500 forint) másfélszerese erejéig terjedhet, mely a ténylegesen megfizetett bruttó munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 70 százalékától 100 százalékáig finanszírozható a pályázaton keresztül. A pályázati kiírás szerint a támogatás időszak lejárta után tovább kell alkalmazni a munkavállalót. A továbbfoglalkoztatás ideje a támogatási időszak felének kell lennie, így például nyolc hónap támogatás után értelemszerűen négy hónapig még kötelező foglalkoztatni a munkavállalót. A támogatás igényelhető a munkába járáshoz kapcsolódó utazási költségekre is.

Habár a pályázati konstrukciót központilag határozták meg, de azt helyi munkáltatói igényeknek megfelelően alakítják szoros együttműködésben a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaival: például felmérik, hogy a foglalkoztatóknak milyen terület(ek)en van munkaerőhiánya, és célzottan (keresletvezérelt módon) indítanak- lehetőség szerint helyi szinten – képzéseket.

Solti Lajos, a pályázat koordinátora tájékoztatta a közönséget, hogy a megyei projekt mellett megvalósul egy helyi, orosházi projekt is TOP-5.1.2-15-BS1-2016-00007 kódszámmal, amely a megyei projekt „kistestvérének” tekinthető A helyi, orosházi projektben ugyan azok a tevékenységek valósulnak majd meg, mint a megyei projektben. Ebben a projektben legalább 195 fő bevonására kerül majd sor. A két projekt szorosan együttműködik a megvalósítás során.

A pályázattal a munkáltatók bérköltségében nyújtanak segítséget (Fotó: Rajki Judit)

A következő előadáson Pribékné Szabó Bernadett, az Orosházi Járási Hivatal munkatársa a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” központi munkaerőpiaci programról beszélt. A közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra történő kivezetése kiemelt célja a kormánynak, ezért a tavalyi évben induló programot további programelemmel egészítették ki idén március elsejével.

A program értelmében azok a munkáltatók, akik közfoglalkoztatásból vesznek át munkavállalókat anyagi juttatásban részesülnek: a havi 50 ezer forintos támogatási összeget egy „mentorra” lehet fordítani, aki vállalja a betanítását a közfoglalkoztatottnak. A „mentor” olyan munkavállaló, aki már legalább egy éve az adott vállalkozásnál, cégnél dolgozik, és egyszerre 1-3 fő oktathat. További segítség, hogy a szociális hozzájárulási adó ebben az esetben is támogatható. A program kölcsönös előnyökkel jár, hiszen a közfoglalkoztatásból átvett munkavállalónak a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai ösztönző szándékkal kérelemre – a jogszabályi feltételek fennállása esetén – elhelyezkedési juttatást is nyújthatnak a munkaviszony megkezdése által.

A rendezvény végén egy munkáltató javaslatára úgy döntöttek: a következő találkozáson a szakképzésekről tartanak előadást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.