- hirdetés -

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a TOP-5.1.1-15-BS1-2016-00001 azonosítószámú „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.

A záró rendezvényen elsőként Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke köszönetet mondott a Békés Vármegyei Kormányhivatal munkatársainak, a pályázat sikeres megvalósításában résztvevő partnereknek, vállalkozásoknak és oktatási intézményeknek. 

Az elnök Békés vármegye munkaerő piaci helyzetéről elmondta, hogy 2010 óta folyamatosan nő a foglalkoztatottság és csökken a regisztrált munkanélküliek száma. 2010–ben több, mint 27 000 regisztrált álláskeresőt tartottak számon a vármegyében, míg a „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt 2016-os kezdetekor ez a szám 12 000 fő fölött volt, a 2023-as esztendő második félévének adataiból látszik, hogy az elmúlt 13 évet tekintve az eddigi legalacsonyabb, mindössze 10524 fő a regisztrált munkanélküliek száma. A közgyűlés elnöke hisz abban, hogy az elmúlt évek adatainak kedvező alakulásához Békés Vármegye Önkormányzata és a Békés Vármegyei Kormányhivatal közös pályázata is hozzájárult.

Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője előadásában elmondta, hogy a Békés megyei foglalkoztatási paktum – a Békéscsabai járás kivételével – valamennyi járás programját magába foglalta és többszöri forrás emelést követően összesen 3,8 milliárd forintos költségvetés hét éven keresztül biztosította a program megvalósulását.

– A pályázat zárásakor több, mint 3000 – a munkaerő piacon hátrányban lévő – személyt vontunk be a programba, akik többsége tartós álláskereső. Közülük több, mint 2000 fő foglalkoztatásba került és 75 százalékuk tartósan a munkaerőpiacon is maradt. 400 személy képzésben vett részt, továbbá 300 inaktív főt felkutattunk a projekt révén – emelte ki Pántya Imre.

Az eseményen elhangzott, hogy Békés Vármegye Önkormányzata és a Békés Vármegyei Kormányhivatal tovább folytatja az elkezdett munkát. A foglalkoztatási paktum a TOP Plusz révén elnyert mintegy 4,2 milliárd forintból folytatódik a 2021-2027 közötti uniós fejlesztési ciklusban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.