- hirdetés -

Sajtótájékoztató helyszíne volt szeptember 28-án Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum. A Békés megyei foglalkoztatási együttműködések nevet viselő projekt részleteit ismertette Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke és Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője.

A tájékoztató során Zalai Mihály elmondta, hogy az idén márciusban útjára indult projekt már az előző, 2014-2020-as uniós ciklusban is megvalósult, nagyjából 5 ezer ember bevonásával. Ennek keretében hátrányos helyzetű személyeket részesítettek különböző képzésekben, felvételükre pedig a munkáltatók kaptak bértámogatást. Elmondta, hogy véleménye szerint ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtizedben 28 ezerről 11 ezerre csökkent Békés megyében a munkanélküliek száma.

– Az új Békés megyei foglalkoztatási együttműködés, más néven Paktum 4,3 milliárd forintból valósul meg, a Békés Megyei Kormányhivatallal konzorciumban. Megítélésem szerint egy kettősség jellemzi a munkaerőpiacot, egyszerre halljuk azt, hogy munkaerőhiány van több szakma tekintetében és egyszerre van még jelen a megyében a munkanélküliség is. Ez annak köszönhető, hogy a munkavállalók nem felelnek meg tökéletesen a munkaadók követelményeinek, ezért oktatási intézmények bevonásával, kamarák és vállalkozások segítségével olyan képzésben részesülnek és kapnak kompetenciákat, mellyel könnyebben el tudnak helyezkedni – hangsúlyozta.

Zalai Mihály és Pántya Imre ismertették a részleteket (Fotó: Kovács Lajos)

Hozzátette, hogy a program célja a foglalkoztatottság növelése, a munkanélküliek számának csökkentése és ezáltal a gazdaság növelése Békés megyében. Ezt Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője is megerősítette. Kiemelte, hogy a kormányhivatal már az előző ciklus során is támogatásokkal vett részt a foglalkoztatási paktumban, több mint 100 együttműködő partner került be a különböző programokba.

– Az előző programozási ciklusban 10 paktumprojekt működött, melyek közül jelenleg is tart még 2. Ezúttal egy olyan megyei paktumprojekt lesz, ami elősegíti, hogy sokkal jobban tudjunk a Békés megyei vállalkozásokra fókuszálni. Kiemelt cél a stratégiában, hogy a műszaki területeken próbáljuk kielégíteni a munkaerőigényeket. Az utóbbi időben csökkent az álláskeresők száma, de az összetétel átalakult, kicsit többen vannak az 50 év felettiek és a fiatal anyukák, akik most térnének vissza a szülés után, elsősorban ők lennének a célcsoport. A támogatások elsősorban a munkáltatók számára, bérköltségtámogatás formájában valósulnak meg – mondta Pántya Imre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.