- hirdetés -

Minden fiatal, élete egyik legfontosabb döntését hozza, amikor pályát választ. Egyedül nehéz és ritka is, hogy sikerül. A segítség szerencsére közel van, egész pontosan a családban és mostanság az iskolában is.

A pályaorientáció rendkívüli fontosságával egyre inkább tisztában vannak az iskolák és többségükben nagy gondot is fordítanak erre a tevékenységre. Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Minősített Tehetséggondozó Műhely cím elnyerésével kiteljesítheti ezen munkáját. A pályaorientációs tevékenység tanácsadó szakpszichológus segítségével, több vonalon, párhuzamosan zajlik az intézményben. Horváthné Csepregi Éva iskolapszichológussal a Vörösmartyban folyó pályaorientációs együtt munkálkodásról beszélgettünk.

A pszichológus a tehetség programba bejutott hetedikes diákoknak rendszeres pályaorientációs foglalkozást tart. Ezzel párhuzamosan a többi érdeklődő hetedikessel is foglalkozik. A foglalkozásokon ön- és társismeret a fő irány. A csoportban szerzett élmények és visszajelzések alapján a gyerekek rakják össze a magukról alkotott képet. Képességek, érdeklődés, értékek, jellemvonások. Ezek alapján rajzolódnak ki azok az irányok, foglalkozási csoportok, melyekből választani fognak.

Tanácsadó szakpszichológus segíti a pályaorientációt (fotó: Rajki Judit)

– Iskolapszichológusként pályaorientációs vizsgálatot végzek a hetedik osztályban. A hetedik osztályos mérés eredményei kiindulási alapul szolgálnak a helyi tantervünkben megfogalmazott nyolcadikos osztályfőnöki órákon zajló iskolapszichológusi informáláshoz, orientáláshoz. Az intézményi pályaorientáció team-munka. Rajtam kívül részt vesznek benne a hetedik és nyolcadik osztályos osztályfőnökök, a pályaválasztási felelős és az iskola vezetése – tájékoztat a pszichológus.

Közösen a családdal

A pályaválasztást segítő munka nagyon fontos része a szülők tájékoztatása. Ennek érdekében tanévenként két pályaválasztási szülői értekezletet tartanak. Egyet a helyi középiskolák igazgatói részvételével, egyet pedig iskolapszichológusi előadással. Különösen lényeges a szülőket is segíteni, hisz sok esetben jelentősen befolyásolja az orientációt a családi indíttatás, apa, vagy anya foglalkozása.

– Szoktunk pálya-családfát készíteni, ami nagyon érdekes, de a szülőkkel legfontosabb azt megbeszélni, hogyan segíthetik a gyermeküket a helyes döntés meghozásában. Képességeik, készségeik fejlődésének figyelemmel kísérésével, érdeklődési területeik megismerésével. Fontos, hogy sokat beszélgessenek gyermekükkel kedvenc tantárgyairól, vágyairól, a távolabbi jövőről – emelte ki Horváthné Csepregi Éva.

Orientációs napok, pályaválasztási vásár

Az iskolapszichológus által vezetett foglalkozások mellett a minden iskolában megrendezett pályaorientációs napok is komoly segítséget nyújtanak a gyerekeknek. Ezeket a rendezvényeket az iskola igyekszik látványossá, interaktívvá, érdekessé tenni. E mellett az üzemlátogatások és a 7. és 8. osztályosok által rendszeresen látogatott Pályaválasztási Vásár is jelentősen bővíti a tanulók ismereteit a választható középiskolákról.

A Vörösmarty diákjai sok segítséget kapnak, de a döntés így is nehéz és csak remélni tudja szülő, pedagógus és diák, hogy sikerül jól meghozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.