- hirdetés -

Folyamatban van a forint bankjegyek megújítása és cseréje. Lassan, de biztosan az összes papírpénz átesik a biztonsági ráncfelvarráson. De mi a teendő akkor, ha birtokunkban maradt pár régi címlet? Összegyűjtöttünk minden hasznos információt ezzel kapcsolatban.

A bankjegyek cseréje teljesen általános folyamat világszerte. Időközönként szükség van a fizetőeszközök megújítására, ennek több oka is van. Elsősorban a biztonság. A technika előrehaladtával több olyan biztonsági elemet tudnak elhelyezni a bankjegyeken, melyek megnehezítik a pénzhamisítást. A másik szempont a gazdaságosság. Egy idő után a bankjegyek elhasználódnak, elkopnak, ezért is fontos az újítás. Mivel minden csere jelentős összegbe kerül, igyekeznek minél időtállóbb és strapabíróbb bankjegyeket legyártani.

Utoljára július utolsó napján vontak be csere miatt bankjegyeket. Eddig a dátumig tudtunk fizetni a régi két- és ötezresekkel. Idén még a régi húszezrestől kell búcsút vennünk, utoljára december 31-én fizethetünk vele.

Húsz évig beválthatók a bevont bankjegyek. (Fotó: Rajki Judit)

Mi legyen a megmaradt régi bankjegyekkel? 

Sok esetben csak a kasszánál döbbenünk rá, hogy a pénzünket nem bírjuk fizetésre használni. Ilyenkor mi a teendő? A forgalomból kivont bankjegyek értéke nem vész el, csak készpénzforgalomban nem használhatók, tehát nem fizethetünk velük. Magyarországon a bevonást követően a posta, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) cseréli ki régi bankjegyeinket értékükön. Ez azt jelenti, hogy a beváltást végző intézetek nem követik a pénz esetleges inflációs változását, tehát egy régi kétezresért cserébe egy újat kapunk.

A hitelintézetek és a posta a bevonás napjától 3 évig teszik ezt meg, az MNB azonban 20 évig. Ez azt jelenti, hogy még az ezredfordulón kivont régi forint bankjegyeket is be tudjuk váltani a központi bank lakossági pénztáránál. 

A megújítás folytatódik, jövőév márciusától már találkozhatunk a megújult 1000 forintos bankjeggyel is. A 2006-ban és 2009-ben kibocsátott ezresek még egészen 2018. október 31-ig használhatók készpénzforgalomban. A Magyar Nemzeti Bank igyekszik minél több helyre szórólapokat kihelyezni és felhívni a lakosság figyelmét a bankjegyek bevonásával kapcsolatban. 

További információkat az MNB hivatalos honlapján talál.

Régi bankjegyek bevonásának határideje

500 forintos bankjegy: Bevonásáról az MNB később ad tájékoztatást

1.000 forintos bankjegy: 2018.10.31

2.000 forintos bankjegy: 2017.07.31

5.000 forintos bankjegy: 2017.07.31

10.000 forintos bankjegy: Bevonásáról az MNB később ad tájékoztatást

20.000 forintos bankjegy: 2017.12.31

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.