- hirdetés -

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) plenáris ülését, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében november 8-10 között Horvátországban tartották.

A KEF Mintegy húsz tagszervezetének vezetői Karancs (Karanac) településen tartották egyeztetésüket november 9-én. A KEF magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Földművelésügyi Minisztérium – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából Ukrajnából és Szlovákiából érkeztek a magyar gazdálkodó szövetségek és egyesületek vezetői a találkozóra.

A rendezvényen  a szervezetek beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról. Köszönetet mondtak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és a magyar kormánynak, amiért fokozott figyelmet fordít rájuk és segítő kezet nyújt feléjük. Az unión belüli térségekből érkezettek megvitatták az EU közös agrárpolitikájának reformjával kapcsolatos álláspontjukat, a szerbiai tagszervezettel pedig egyeztettek a regionális együttműködés továbbfejlesztéséről.

Az összefogás szép példája a Magyarok Kenyere program (fotó: magyarokkenyere.hu)

Az ülésen beszámolt tevékenységéről az Orosháza és Térsége Gazdakör képviseletében Benkő Lajos alelnök is. A KEF egyik alapítójaként jegyzett gazdaszervezet aktívan vette ki a részét a kapcsolatok ápolásában. A számtalan anyaországi rendezvény és a két idei KEF ülés mellett részt vettek a Vajdasági Agrár Szervezetek Szövetsége gyűlésén, a Magyar – Ukrán üzleti fórumon, a Muravidéki bornapokon, a Kárpátaljai Szervezetek Regionális ülésén, a komáromi Arany-Duna Párlata pálinkaversenyen, az aradi Agromalim és Magyar Gazda találkozón – tudtuk meg Benkő Lajos gazdaköri alelnöktől.

 – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is minden lehetséges szakmai segítséget megad a határon túli gazdálkodók, gazdaszervezetek számára – erősítette meg az ülésen Győrffy Balázs, a KEF és a NAK elnöke.

Magyarok Kenyere program

A Kárpát-medencei magyar gazdák összefogásának egyik nagyon szép példája a Magyarok Kenyere program. Ez az átfogó kezdeményezés idén minden rekordot megdöntött. 3900 magyarországi és határon túli magyar gazdálkodó mintegy 600 tonna búzát gyűjtött össze. A határon túli területek aktívak voltak az elmúlt években is a programban, de idén minden eddigit meghaladó, 150 tonna gabonával járultak hozzá a sikeréhez. Összesen ezerhatszáz határon túli gazda állt a kezdeményezés mellé és adományozott búzát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.