- hirdetés -

Már a novemberi nyugdíjakkal folyósítják a plusz pénzt. Ez az első alakalom, hogy a gazdasági helyzet lehetővé teszi az államnak a nyugdíjprémium fizetését. 

Idén először kapnak a nyugdíjasok prémiumot. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára rámutatott, még nem volt példa arra, hogy a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé tegye. A nyugdíjprémium maximuma 12 ezer forint, melyet egy átlagnyugdíjas meg is kap. A prémiumon felül kiegészítő nyugdíjemelést is fizetnek, ami egy 118 ezer forintos átlagnyugdíjnál több mint 11 ezer forintot jelent.

Érkeznek az emelt nyugdíjak és az Erzsébet utalványok (Fotó: napi.hu)

– A prémiummal és a kiegészítő nyugdíjemeléssel egy átlagnyugdíjas mintegy 23 ezer forinttal kap többet novemberben, mint az esedékes lenne – mondta Novák Katalin.
Kifejtette még a kormány azon javaslatát, hogy ne csak azok kapják meg a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, a Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság.

– Várakozásunk szerint 2019 végére a GDP 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta. Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni – nyilatkozta Varga Mihály.

Az elmúlt évhez hasonlóan a kormány idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Az átutalások már megtörténtek, a többi nyugdíjas a megszokott időpontban, a postástól veheti át az emelt nyugdíját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.