- hirdetés -

Felkészültek a téli üzemmódra a hókotró és sószóró járművek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosházi Mérnökségén november 9-én tartották az idei kötelező gépszemlét.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosházi Mérnökségén idén november 9-én sorakoztak fel a hókotró és sószóró járművek, amiket alapos, mindenre kiterjedő ellenőrzésnek vetettek alá.
– Békés megye négy mérnöksége közül az orosházi ellenőrzés a második a sorban, Gyomaendrődön már korábban megtörtént, Békéscsabán és Sarkadon pedig november 10-én kerül rá sor. A lényeg, hogy 24 órás készenlétben minden üzemmérnökségünkön alkalmasak legyenek a járművek a beavatkozásra a megyei 1460 kilométeres közúthálózaton, ha szükséges a téli síkosságmentesítés és úttakarítás – árulta el Varga Zsolt, üzemeltetésfenntartási osztályvezető.

Készen állnak a gépek a bevetésre (Fotó: Rosta Tibor)

Orosházán öt sószóróval és hóekével felszerelt kombinált gép vár bevetésre, de ha szükséges a hómarót is alkalmazzák, amennyiben a rendkívüli időjárás miatt hóátfúvások alakulnak ki az utakon. Továbbá rakodók, gréderek és traktorok is rendelkezésre állnak a hó eltakarításához.
– A kezelésünkben lévő úthálózat 384 kilométer, ezen a részen teljes szélességben és hosszúságban, 140 kilométeren pedig szakaszosan végzünk síkosságmentesítési munkálatokat, de még ezen kívül is vannak olyan útszakaszok, ahol el kell takarítanunk a havat – mondta Korcsok Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosházi Mérnökségének vezetője, aki azt is elárulta, hogy a síkosságmentesítésre útszóró sót használnak, amiből idén 1000 köbméternyi gyűlt össze, akárcsak a kalcium-klorid oldatból, amit a nedvesített sózás során alkalmaznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.