- hirdetés -

Az 500 éves reformációt ünnepelték Orosháza evangélikus és református egyházai, iskolái október 24. és 28. között. Az iskolások különféle programokon vehettek részt, a megyei protestánsok pedig jubileumi találkozót tartottak Orosházán, ahol emlékművet avattak és fát is ültettek.

Különleges az idei év a protestáns egyházak számára. Fél évezrede indult el a hitük alapját képző reformáció, hiszen 1517-ben tűzte ki Luther Márton a wittenbergi templom kapujára 95 tételét. Ezt megünnepelve változatos programokkal készültek az evangélikus és a református iskolák.

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium heti programsorozatából nem maradhatott ki a színház, az ének és a sport sem. A Luther láthatatlan színházi előadás Luther Márton életének fontosabb állomásait mutatta be az iskola felsős és gimnazista tanulóinak, akik bekötött szemmel járták végig a reformáció atyjának sokszor küzdelmes életét.

Flashmobbal zárták a hetet az evangélikus iskola diákjai (kilkk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A jubileumi évre utalva az 500 perc sport nevet viselte az a délután, melyen különféle sportokat és eszközöket próbálhattak ki az evangélikus iskola diákjai. Lehetett focizni, kosárlabdázni, csocsózni vagy akár sakkozni is. Nagyné Györgyi Szilvia igazgatóhelyettes elmondta, igyekeztek a gyermekek számára átadni a reformáció üzentét.
– Próbáljuk ezt minél játékosabban, olyan formába öntve, hogy az mindenki számára egy élmény legyen, ezért is készültünk sok programmal. A sport délutánon például a diákok olyan eszközöket próbálhatnak ki, melyre eddig még nem volt lehetőségük. Nagyon élvezik – mondta Nagyné Györgyi Szilvia.

Az iskola a hetet egy flashmobbal zárta, ahol az osztályok zászlóikkal vonultak ki a főtérre és énekelve adtak hálát az elmúlt 500 évért.

Időkapszula is készült

A református iskola október 27-én egy, már hagyományosnak számító templomfutással indította a napot, az iskolában pedig a diákok különféle programokból válogathattak. Szalkay Róbertné lelkész elmondta, hogy a gyermekek nagyon élvezik ezeket a programokat.

A jubileumi ünnepi hetet igazán emlékezetessé egy időkapszula elkészítése tette.
– A reformáció ötszázadik évében élő diákok kis üzeneteket írnak a jövő gyermekei számára. Ezeket az üzeneteket egy időkapszulában helyezzük el, így ötven évvel később, az akkori gyerekek láthatják majd, milyen volt a jubileumi évben élni és megkapják útravalónak a kis üzenetek is – mesélte Szalkay Róbertné.

Az ünnepi hét lezárásaként a megyei protestánsok jubileumi találkozót tartottak az evangélikus templomban, október 28-án. Több, mint százan gyűltek össze és hallgatták meg Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök igeszolgálatát, majd a Semper reformari könnyűzenei Luther-oratóriumot tekinthették meg.

A megjelentek között volt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. Beszédében elmondta, nagyon sokat köszönhet a túlnyomórészt evangélikus és református Békés megye a reformáció eszméinek.

Isten ajándéka a kereszt – mondta Gáncs Péter (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az előadás és az istentisztelet után a templom kertjében emlékművet avattak az evangélikus egyház képviselői. Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök beszédében Isten ajándékának nevezte a leleplezett reformációi keresztet.
– Isten ajándékait, így a most leleplezendő reformációi keresztet az ő igéje és az imádság tehet igazán áldássá számunkra. Hirdesse ez a kereszt azt, amit olvashatunk rajta: Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad – mondta.

Az egyházak képviselői a kereszt leleplezése után egy emlékfát ültettek, mely reményeik szerint nemzedékről nemzedékre emlékezteti majd az embereket a reformáció ötszázadik évfordulójára. Ezt követően az összegyűlt tömeg a református templom elé vonult, ahol ünnepélyes keretek között felavatták Orosháza új közterületét, a Kálvin teret.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.