- hirdetés -

Sallai Lajos festőművész képeiből nyílt kiállítás a Városi Képtárban október 20-án. A békéscsabai festő 33 képet állított ki Orosházán.

Két nappal a Magyar Festészet Napja után tárult az orosházi közönség elé Sallai Lajos művész önálló festészeti kiállítása. A művész az elmúlt pár éves alkotói munkájának terméseként 33 festményt mutatott be az érdeklődőknek.

Szemenyei Sándor, nyugalmazott iskolaigazgató nyitóbeszédében a festészet ősiségét emelte ki, mely évezredeken át az emberiség szerves része volt, és része a mai napig is.
–A festészetben mindig is volt valami varázslatos, valami különleges. Ez az évszázadok alatt nem változott, csak a korhoz alkalmazkodott. Ez a varázslatosság, amit sokan isteni szikrának neveznek, a mai napig jelen van és körülveszi a művészeti alkotásokat – mondta Szemenyei Sándor, aki beszédében kitért Sallai Lajos festőművész életpályájára, felelevenítve az alkotó életének főbb állomásait, valamint a főiskolás évek feledhetetlen momentumait.

Szemenyei Sándor (b) a festészet ősiségéről is beszélt (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Sallai Lajos elmondta, festészetére és festményeire nagy hatással volt az utazás szeretete, országhatáron innen és túl egyaránt.
–Az országot elhagyva Erdély a szívem csücske, ha fogalmazhatok így. Nagyon élvezem ennek a környezetnek a szépségét, atmoszféráját. Többé-kevésbé részese vagyok alkotótáboroknak, melyek helyszínei is hatással vannak az alkotói folyamatra – tette hozzá.

A Városi Képtárban kiállított 33 festményt az érdeklődők november 14-ig tekinthetik meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.